Jarný rez kôstkovín
 

Kôstkoviny

Jarný rez kôstkovín

 S blížiacimi sa teplými jarnými dňami nastáva vhodné obdobie pre rez kôstkovín. Uplynulé zimné obdobie sa vyznačovalo náhlymi výkyvmi a zmenami teplôt, ako i teplotných extrémov, ktoré mali za následok mrazové poškodenia mladých konárov ale i starého dreva, no najmä kvetných pukov. Tieto zo značnej časti vymrzli najmä na broskyniach, marhuliach a čerešniach. Percento namrznutia bolo vyššie hlavne v nechránených veterných polohách a v lokalitách so severno…
celý článok
 
Broskyne v tvare štíhleho vretena
 

Kôstkoviny

Broskyne v tvare štíhleho vretena

„Holandské štíhle vreteno“ sa stalo v posledných rokoch najviac sa rozširujúcim pestovateľským tvarom pri pestovaní jadrovín, a to vo veľkovýrobe ako aj v záhradách. Moderné výsadby posledných 15 - 20 rokov sú prakticky na 100 % pestované práve týmto pestovateľským systémom. Menej sa tento spôsob uplatnil u kôstkovín. Veľmi dobré výsledky priekopníkov v tomto smere však spôsobili, že si tento tvar začína nachádzať svoje miesto aj vo výsadbách broskýň, sliviek či čerešní.…
celý článok
 
Pestovanie čerešní v tvare kra (Prvé tri roky pokusnej výsadby)
 

Kôstkoviny

Pestovanie čerešní v tvare kra (Prvé tri roky pokusnej výsadby)

Snáď neexistuje ovocinár, ktorý by sa týmto nápadom aspoň raz v živote v myšlienkach nezaoberal. Trochu šialená, trochu nemožná, málo vyskúšaná, predsa však veľmi zaujímavá problematika. Cieľ tohto tvaru je v každom prípade jednoznačný – posunúť zónu zberu plodov čo najnižšie k zemi. Vyriešilo by sa tým množstvo komplikácií súvisiacich s vyššími tvarmi – jednoduchší, ale tiež ďaleko bezpečnejší zber a ošetrovanie, lepšia dostupnosť bežnej mechaniky /napr. postrekova…
celý článok
 
Perspektívne odrody nemeckého šľachtenia sliviek
 

Kôstkoviny

Perspektívne odrody nemeckého šľachtenia sliviek

V súčasnom období je situácia s pestovaním nielen sliviek, ale vôbec kôstkovín (broskyne vynímajúc) takmer na bode mrazu. Aj vo veľkovýrobe absentujú väčšie výsadby týchto atraktívnych ovocných druhov. Príčinu nemožno hľadať v neatraktívnosti pre konzumenta, ale inde.Spomeniem len niektoré, ako napr. ručný zber, relatívne vysoké stromy, nákladnosť na ručnú prácu a pod. Pri slivkách nastupuje k predchádzajúcim problémom ešte jeden významný faktor, ktorý zdecimoval už existujúc…
celý článok
 
Slivkoviny v našej praxi
 

Kôstkoviny

Slivkoviny v našej praxi

Aj keď slivkoviny nepatria medzi nosné plodiny nášho ovocinárstva, tešia sa veľkej obľube kvôli ich hodnotným plodom, ktoré sa dajú všestranne využiť, či už na priamy konzum, konzervárenské spracovanie, výrobu lekvárov, alebo destilátov.Medzi slivkoviny patria slivky, slivy, poloslivy, mirabelky a ringlóty. Najviac sú pestované slivky. Cieľom dnešného článku je poradiť pri výsadbe zakúpeného stromčeka, jeho reze v prvých rokoch až do nástupu rodivosti.Na úvod však pár zásad:- sliv…
celý článok
 
Sortiment čerešní a višní
 

Kôstkoviny

Sortiment čerešní a višní

Snahou dnešných šľachtiteľov, pestovateľov, záhradníckych škôlkárov je ponúknuť pre širokú pestovateľskú a najmä záhradkársku verejnosť takú odrody čerešní a višní, ktoré spĺňajú mnohé podmienky. Medzi takéto podmienky patria hlavne tieto: • prispôsobivosť k rôznym ekologickým podmienkam stanovišťa• mrazuodolnosť až mrazuvzdornosť v dreve a v kvete• zdravotný stav stromov plodov• slabý vzrast, skorá a vysoká a konštantná rodivosťV súčasnej Listine registrovanýc…
celý článok
 
Čas chutných čerešní
 

Kôstkoviny

Čas chutných čerešní

Čerešne odveky patrili k základným ovocným druhom v SR. Pestovali sa v sadoch, záhradách, dodnes tiež ostalo zachovaných množstvo čerešňových alejí vedľa ciest. Aj keď sú pre ich pestovanie najvhodnejšie južné lokality, stretávame sa s nimi aj v stredných a severných polohách. Niet sa čomu diviť, patria predsa nielen medzi najchutnejšie, ale tiež najskôr dozrievajúce ovocné druhy.Vďaka šľachtiteľom sa dnes pestovanie čerešní a višní stáva menej rizikové a najmä v&nb…
celý článok
 
Marhule sú užitočné ovocné krásky
 

Kôstkoviny

Marhule sú užitočné ovocné krásky

Marhule sú typickým teplomilným ovocím, ktoré sa u nás pestuje predovšetkým na južnom Slovensku. Aj tam je však pestovanie rizikové. Rozkvitnuté marhuľové sady často spáli jarný mráz. Neraz akoby priam škodoradostne čakal na prvé krehké marhuľové púčiky. Vďaka šľachtiteľom sa dnes pestovanie marhúľ stáva o čosi menej rizikovým a najmä v záhradách v malých výsadbách sa posúva čoraz severnejšie. Toto ušľachtilé atraktívne ovocie skúšajú s úspechom aj záhradkári v Popr…
celý článok
 
Koniec stagnácie marhúľ a broskýň v ČR?
 

Kôstkoviny

Koniec stagnácie marhúľ a broskýň v ČR?

Ovocinárska verejnosť už dávno diskutuje o nutnosti obnovy sadov teplomilných kôstkovín – marhúľ a broskýň. Jednou z obľúbených tém je aj nevyhovujúci sortiment odrôd a podpníkov. Situácia sa postupne mení a na náš trh prichádzajú nové odrody, ktoré podľa všetkého prinesú lepšiu rentabilitu a ekonomický efekt. Ovocná škôlka Fytos vlastní licenciu na široký sortiment tuzemských i zahraničných odrôd, využíva technický izolát pre uchovávanie virus free materiálu, …
celý článok
 
Nové vedomosti o vírusovom ochorení šarka sliviek
 

Kôstkoviny

Nové vedomosti o vírusovom ochorení šarka sliviek

Šarka sliviek je veľmi významným vírusovým ochorením u sliviek a marhúľ a ohrozuje pestovanie v mnohých oblastiach. Vírus bol detekovaný tiež u broskýň, čerešní a višní. K lokálnemu prenosu prispievajú hlavne vošky. Viróza bola objavená v roku 1930 v Macedónsku. Poznatky o tomto víruse sa vďaka výskumu značne rozšírili. V súčasnej dobe je možná detekcia na molekulárnej úrovni, na základe vizuálnych príznakov. Preto jednoznačné preferencie dostavajú odrody toler…
celý článok
 
Šarka a nové odrody slivek
 

Kôstkoviny

Šarka a nové odrody slivek

Viróza šarka sliviek (Plum pox virus) bola objavená v roku 1930 v Macedónsku. Toto vírusové ochorenie ohrozuje pestovanie sliviek a marhúľ v mnohých oblastiach. Vírus šarky sliviek bol už detekovaný tiež u broskýň, čerešní a višní.Pretože zatiaľ neboli vyšľachtené odrody úplne rezistentné (imúnne) voči šarke sliviek, jednoznačné preferencie dostávajú odrody tolerantné. U takýchto odrôd sa síce ochorenie prejaví príznakmi na listoch, úroda býva nižšia a plody majú ho…
celý článok
 
Výsledky 25 ročného šľachtenia sliviek v Giesenheime
 

Kôstkoviny

Výsledky 25 ročného šľachtenia sliviek v Giesenheime

Výskumný ústav v nemeckom Geisenheime sa zaoberal technologickou, pomologickou a šľachtiteľskou činnosťou u sliviek Prunus domestica už od roku 1978. Vedúcim úseku ovocinárstva je prof. Dr. Helmut Jacob. Výsledkom existencie šľachtiteľského programu sliviek Výskumného ústavu v Geisenheime je v súčasnej dobe prezentácia 14 odrôd.Šľachtiteľské ciele: Medzi jeho šľachtiteľské ciele patria predovšetkým:a, kvalitné zlepšenie trhových odrôd v zrelostných skupinách: 1. veľ…
celý článok