Na tomto webe používame súbory cookie, aby sme vám umožnili funkciu objednávania (funkčné cookies) a na analýzu návštěvnosti Google analytics (analytické cookies).

Jarný rez kôstkovín

Jarný rez kôstkovín

 

jarny_rez_kostkovin_03

S blížiacimi sa teplými jarnými dňami nastáva vhodné obdobie pre rez kôstkovín. Uplynulé zimné obdobie sa vyznačovalo náhlymi výkyvmi a zmenami teplôt, ako i teplotných extrémov, ktoré mali za následok mrazové poškodenia mladých konárov ale i starého dreva, no najmä kvetných pukov. Tieto zo značnej časti vymrzli najmä na broskyniach, marhuliach a čerešniach. Percento namrznutia bolo vyššie hlavne v nechránených veterných polohách a v lokalitách so severnou expozíciou, kde zväčša vymrzlo až 100% kvetných pukov.


jarny_rez_kostkovin_05 jarny_rez_kostkovin_02 jarny_rez_kostkovin_06 jarny_rez_kostkovin_07

V tomto období dokáže už i menej skúsený záhradkár jasne rozoznať namrznuté a nenamrznuté konáre, preto môže s prehľadom začať so zimným rezom kôstkovín, bez väčšieho rizika dopustenia sa chyby. Navyše v stromoch začína prúdiť miazga, vďaka ktorej sa rezné rany rýchlejšie zaceľujú. Pri skorom zimnom reze by hrozilo riziko namrznutie rany, pomalého zaceľovania a infikovania rany chorobami. V prvom rade odstraňujeme konáre namrznuté a poškodené, či už mechanicky /zlomenie, ohryz/ alebo vplyvom pôsobenia škodcov, a konáre zahusťujúce /vlky, neperspektívne konáre, prestarnuté konáre/.

Samotný rez je špecifický pre každý druh, odrodu, pestovateľský tvar, s prihliadnutím na vek, kondíciu a zdravotný stav stromu. Preto by pestovateľ nikdy nemal pristupovať k rezu uniformne. Väčšina tvarov kôstkovín je pestovaná v rôznych obmenách dutej koruny. Pri reze treba preto myslieť na „otváranie“ koruny smerom von. Pomôcť v tomto smere by mohol tiež tzv. dvojstupňový sektorový rez. Jeho podstata spočíva v reze nie na vonkajší, ale na vnútorný púčik. Konáre vytvorené dôsledkom tohto rezu sa opätovne režú v letnom období, kedy ich spodná časť už začína vyzrievať a udržujú si už tvar do ktorého narástli. Konár vyrastený z vonkajšieho púčika sa vplyvom tohto rezu odkloní pod lepším uhlom, konár vyrastený z vnútorného púčika je silne vertikálny a odstraňuje sa.

Tento rez možno u kôstkovín aplikovať najmä pri slivkách, čerešniach a marhuliach. Nesmieme zabúdať ani na ošetrenie glejotokových rán, najmä na broskyniach. Tieto vyrežeme žabkou až do živého dreva a zatrieme dezinfekčným prostriedkom, prípadne aspoň latexom. Súčasťou zimného rezu je aj odstránenie zosušených mumifikovaných plodov, ktoré sú ohniskami ďalšej infekcie.

jarny_rez_kostkovin_08


Ing. Marián Komžík