Panenské české

Panenské české

Pôvodná zimná česká odroda rozšírená najmä v Čechách a na Morave, cenená najmä pre svoje vynikajúce chuťové a tržné vlastnosti. Stromy dosahujú vysokého veku, preto je potrebné vykonávať na nich v neskoršom veku zmladzovací rez, na ktorý dobre reagujú. Do rodivosti vstupuje neskôr, tá je veľmi dobrá a každé 2-3 roky čoraz vyššia. Má rada výživné hlbšie, dostatočne vlhké pôdy s vyšším obsahom vápnika. Dobre ju opeľujú napríklad odrody Bernské ružové a Parména zlatá. Plody sú stredné až menšie, tupo kužeľovité, dosahujú hmotnosť 90g. Šupka je lesklá, hladká, takmer po celom povrchu prekrytá sýtym karmínovo-červeným sfarbením. Na žltej časti plodu sa nachádzajú drobné lenticely. Dužina je pevná, neskôr kyprá, šťavnatá, sladko navinulej chuti, občas naružovelá, typickej korenistej vône. Na vzduchu nehnedne. Preprava a skladovanie plodov sú veľmi dobré. Odroda je odolná voči mrazom, chrastavitosťou netrpí takmer vôbec, plody nevädnú a na otlačených miestach nehnijú. Nevýhodou sú menšie plody a náchylnosť plodov na vlnačku krvavú. 
 


Ing. Marián Komžík