Stav napadnutia v čase zberu a degustácia egrešov v roku 2008

Stav napadnutia v čase zberu a degustácia egrešov v roku 2008

Nakoľko egreše nám už naplno dozrievajú, nezabúdame v tomto období na dôkladnú zálievku. V opačnom prípade plody vädnú, nedosahujú ideálne chuťové vlastnosti a úroda sa znižuje. Pravidelná zálievka je nutná najmä u veľkoplodých odrôd a odrôd, ktoré zvyknú preplodzovať. Zvlášť treba dať pozor pri odrode Invicta, ktorá sa vyznačuje obidvoma spomínanými vlastnosťami.

Čo sa týka napadnutie egrešov americkou múčnatkou egreša tohto roku - pri rezistentných odrodách sme nezaregistrovali akékoľvek napadnutie touto chorobou, s výnimkou odrody Hinnomaki Rot. Ťažko však usúdiť, či to bolo spôsobené silným infekčným tlakom počas dlho trvajúceho suchého obdobia alebo začínajúcim znižovaním rezistencie. Každopádne, zaznamenaný výskyt jednej napadnutej bobule zo štyroch sledovaných stromov je viac ako zanedbateľný...

Kontrolné odrody Biely nádhernýIndustria (bez chemickej ochrany) boli podobne ako v minulom roku napadnuté na 100% plodov.

Napadnutie voškami slabne, napadnuté vo výraznejšej miere sú iba citlivejšie odrody (napr. Rolonda) a stromy či kríky so zanedbanou ochranou. Kontrolu a ochranu proti voškám však vykonávame už až po zbere plodov.

Nakoľko egreše sú (nielen) naše obľúbené ovocie, naša firma tiež každoročne vykonáva súkromnú degustáciu plodov egrešov. Dovoľte mi preto oboznámiť vás s priebežným poradím na prvých priečkach. Na prvom mieste sa jednoznačne umiestnila odroda Niesluchowski, ktorá nám konečne naplno zarodila. Predbehla tak víťaza z posledných dvoch rokov - odrodu Neguš s divokou prirodzenou chuťou, ktorá sa presunula na druhú priečku. Tretie miesto v tesnom závese obsadila rovnako červenoplodá odroda Hinnomaki Rot. Chuťovo výborné odrody Biely nádhernýIndustria sa, žiaľ, vďaka svojmu múčnatkovému "hendikepu" degustácie nezúčastnili. Nie všetky odrody sú v tomto období už dozreté, poradie sa preto ešte môže meniť.

Pokiaľ sa aj vy chcete s nami podeliť o vaše skúsenosti s napadnutím americkou múčnatkou egreša alebo so skúsenosťami s osobnou degustáciou (čo len jednej odrody), stačí, keď nám svoje názory a pocity napíšete na adresu kohaplant@stonline.sk.

Ing. M.Komžík