Na tomto webe používame súbory cookie, aby sme vám umožnili funkciu objednávania (funkčné cookies) a na analýzu návštěvnosti Google analytics (analytické cookies).

Ovocné vína

Ovocné vína

Ríbezľák nášho dedula (môjho otca   =;o)  )

S týmto receptom sa potýkam už roky a skúsenosti sú už skutočne veľké (a z roka na rok rastú). Príprava je jednoduchá - ríbezle, obraté spolu so strapinami, v prvom rade dôkladne odšťavíme (ideálny je legendárny mlynček znyčky Tuti frutti). Ideálny pomer je čiernych a červených ríbezlí je 1:1, v prípade pridania bielych ríbezlí tieto klasifikujeme ako červené. V prípade iného pomeru sa nič závažného nestane, treba však brať na vedomie že pri prevahe červených ríbezlí je víno kyslejšie a menej sfarbené, pri opačnom pomere zas môžu jemne chýbať kyselinky dodané červenými ríbezľami a víno bude mocnejšie vo farbe aj sile. 
MALÝ TIP - Pri mletí čiernych ríbezlí odporúčam mať pripravené aj listy, ktoré pre lepší a jednoduchší priebeh mletia pridávame do mlynčeka spolu s ríbezľami. Výlisky neodstraňujeme, ale odkladáme do nádoby, do ktorej sme vopred naliali teplú vodu. 

Kvasnú zmes, ktorou plníme dobre umyté demižóny, pripravíme v pomere 1:3:1, t.j. 1 liter ríbezľovej šťavy, tri litre vody a 70 dkg cukru (cca 1 kg). POZOR !!!!!  Nepoužívame čistú vodu, ale zlejeme vychladnutú vodu, ktorou sme zaliali vylisované zvyšky. Šupky ešte pustia farbivo, rovnako sa do vody dostanú aj zbytky cukru, kyselín a aromatických látok zo zvyškov po mletí. Demižóny plníme do cca 80%, aby nám "nevykypeli", nakoľko nástup prvotného kvasenia je dosť razantný. 

Následný postup je podobný ako u vína. "Ríbezľák" necháme voľne kvasiť (nezabudnite na koštovku burčáku, ktorý je vskutku výnimočný!!!). Po prebehnutí búrlivého kvasenia a koštovke burčiaku (cca 7 - 9 dní) víno dolejeme vodou (ak ste vypili burčiaku viac ako bolo potrebné tak kľudne pridajte do vody aj cukor. My u osobne na burčiak vyčleňujeme samostatný demižón, i keď pravdou je, že je ho zvyčajne aj tak vždy málo..) a necháme dokvášať. Približne za 4-5 týždňov je už po kvasení a víno môžeme stočiť, čiže oddeliť od "muliny" naspodu. Nádoby majte doplnené po okraj, po stočení nie je už potrebný vzduchový výpust. Po cca týždni proces zopakujeme. Pokiaľ toto  čírenie nestačí, môžeme ho zopakovať aj tretíkrát, chybou nebude ani pridanie bentonitu na lepšie prečírenie. V prípade ak máte prevahu červených ríbezlí a vo víne ostane viac zbytkových kyseliniek ako vám vyhovuje, môžete časť z nich opatrne odstrániť vhodným prípravkom.

Ríbezľové víno je určite veľká delikatesa, treba však brať na zreteľ, že je pomerne silné, preto jeho konzumáciu treba brať s opatrnosťou. V opačnom prípade to s ním môžete ľahko prehnať a následné ráno zanevriete nielen na ríbezliak!   =;o)

Prajem príjemné NA ZDRAVIE !!!!   
 

ŠPECIÁLNA PONUKA !

Ak chcete ríbezľové víno z čiernych ríbezlí ocenené niekoľkými medailami od producentov vína, môžete navštíviť vinársku spoločnosť PEREG, spol. s  r.o.  alebo si ho priamo zakúpiť v internetovom obchode firmy Pereg, ktorý nájdete TU.
 

vino