Ovocné krémy a marinády

Ovocné krémy a marinády

Gaštanový maslový krém

Potrebujeme:
200 g gaštanového pretlaku, 300 g masla, 250 g kryštálového cukru, 0, 8 dl vody, 0, 2 dl rumu

Ako na to:
Na cukor nalejte vodu a varte tak dlho, až sa na dne nádoby robia bublinky. Uvarený cukor vychlaďte, pridajte pokrájané maslo, gaštanový pretlak, rum a vyšľahajte na ľahký krém.

TIP: Gaštanový maslový krém použite napr. tmavé piškótové korpusy a ozdobte bielou šľahačkou.

Mandľový krém

Potrebujeme:
200 g mandlí, 1 dl mlieka, 20 g želatíny, 100 g cukru, 4 dl šľahačkovej smotany

Ako na to:
Sparené, olúpané mandle zomeľte a s mliekom uvarte na hustú kašu. Pridajte rozpustenú želatínu. Keď mandle vychladnú, pridajte cukor. Nakoniec primiešajte ušľahanú smotanu. Polovicu krému nalejte do formy a dajte stuhnúť do chladničky. Do druhej polovice krému primiešajte kakao, vylejte na stuhnutý krém a dajte schladiť. Stuhnutý krém vyklopte a podávajte s piškótami.

Orechový (orieškový) krém

Potrebujeme:
3 PL práškového cukru, 3 PL vody, 1 PL masla, 1 ČL rumu, 1 ČL citrónovej šťavy, 100 g orechov (alebo orieškov), nastrúhané detské piškóty alebo sušienky podľa potreby

Ako na to:
Cukor rozpustite v horúcej vode, pridajte tuk, rum a citrónovú šťavu, dobre premiešajte s najemno nastrúhanými orechmi (orieškami) a piškótovou strúhankou. Ak je to potrebné pridajte ešte trochu rumu a citrónovej šťavy.

TIP: Krémom spájajte rôzne druhy pečiva.

Orechový krém

Potrebujeme:
3 vajcia, 2, 5 dl mlieka, 30 g krémového prášku alebo maizeny, 150 g mletých orechov, 1 balíček vanilkového cukru, 1 dl rumu, 250 g masla

Ako na to:
Mlieko, vajcia, cukor, krémový prášok a vanilkový cukor rozšľahajte a za stáleho miešania uvarte a krém vychlaďte. Pridajte mleté orechy, maslo, rum a v stroji vyšľaháme.

TIP: Krém je vhodný do piškótových korpusov na rolády, rezy a torty.

Tvarohový krém s ostružinovým kompótom

Potrebujeme:
100 g cukru, 4 PL likéru z čiernych ríbezlí, ½ kg ostružín, 4 PL bieleho vína, ½ kg netučného tvarohu, 1 ČL citrónovej kôry, 2 PL mletých mandlí, 1 vanilkový cukor, ¼ l šľahačkovej smotany, 20 g mandľových úlomkov, nastrúhaná kôra z 1 citróna (najlepšie chemicky neošetreného)

Ako na to:
Víno zmiešajte s likérom a cukrom a prevarte. Do zmesi nasypte černice a krátko povarte. Prikryte a odstavte.
Tvaroh vymiešajte s citrónovou kôrou, mandľami a vanilkovým cukrom do peny. Krátko pred podávaním ho spojte s tuhou šľahačkou.
Vychladnutý kompót rozdeľte na taniere, doň opatrne upravte krém a posypte opraženými mandľami.

Karamelový krém s malinami

Potrebujeme:
80 g kryštálového cukru, 6 dl mlieka, 40 g pudingového prášku, 1 žĺtok, 200 g malín, 2 dl smotany na šľahanie

Piškótová zmes: 40 g piškót, 2 PL mletých orechov, 1 dl malinovej šťavy, 1 lyžica rumu

Ako na to:
Cukor upáľte na karamel, zalejte ho 5 dl mlieka a nechajte rozvariť. Vo zvyšnom mlieku rozmiešajte pudingový prášok, žĺtok, vlejte do vriaceho mlieka a za stáleho miešania uvarte hustý krém. Hrniec s krémom vložte do studenej vody a čiastočne vychlaďte. Na dno pohárov dajte vrstvu piškótovej zmesi, maliny a zalejte krémom. Ozdobte vyšľahanou šľahačkou a zvyšnými malinami.

Piškótová zmes: Piškóty rozmrvte, pridajte orechy, zalejte šťavou, rumom a premiešajte.

Sladkokyslá marhuľová marináda

Ingrediencie:
100 ml pomarančovej šťavy, 2 lyžice sherry, 2 lyžice oleja, 1/2 lyžice strúhaného ďumbiera, 1 lyžicu tymianu, 4 lyžice marhuľového džemu

Postup prípravy:
Všetky suroviny dohladka vymiešame.

Používame na bravčové a hovädzie mäso a tofu.