Kompóty

Kompóty

Hroznový kompót v želé

Potrebujeme:
1 kg modrého hrozna, 20 dkg želírovacieho cukru, ½ l vody, šťava z ½ citróna

Ako na to:
Hrozno umyte a otrhajte od stopiek, tak aby sa nepoškodili bobuľky. Vodu priveďte k varu a vmiešajte do nej želírovací cukor a citrónovou šťavu. Keď sa cukor rozpustí, teplotu zmiernite a do cukrového nálevu vsypte bobule hrozna. Krátko povarte, asi 2 min. Preložte do pohárov, ktoré pevne uzavrite a otočte hore dnom.


Korenené hrušky s vanilkovým cukrom

Potrebujeme:
2 kg hrušiek, 4 PL želírovacieho cukru, 16 klinčekov, 4 kúsky škorice, 2 PL pomarančovej šťavy, 4 kvapky vanilkovej esencie, 30 dkg krupicového cukru

Ako na to:
Hrušky olúpte, vykrojte jadrovníky. Hrušky nakrájajte na plátky a presypte želírovacím cukrom. Klinčeky a škoricu zalejte pomarančovou šťavou s vanilkovou esenciou a po niekoľkých minútach ich pridajte k hruškám. Všetko priveďte k varu. Varte asi 5 min., potom korenie vyberte a vmiešajte krupicový cukor. Za stáleho miešania ešte asi 4 min. povarte. Naplňte do pohárov, uzavrite a otočte hore dnom. Späť obráťte až po vychladnutí.


Hruškový kompót s jarabinou

Potrebujeme:
4 kg hrušiek, 40 dkg jarabiny, citrónová šťava, krupicový cukor, voda

Ako na to:
Hrušky olúpte, rozpoľte a vykrojte jadrovníky. Pokvapkajte citrónovou šťavou, aby nesčerneli. Jarabiny odtrhnite od stopiek a prepláchnite vo vlažnej vode. Do starostlivo umytých zaváracích pohárov poukladajte polovice hrušiek reznou stranou dole a presypte ich jarabinami. Ovocie stlačte a do každého litrového pohára prisypte 1 vrchovatú PL cukru a nakoniec nalejte teplú prevarenú vodu až 1 cm pod okraj (môže to byť voda aj priamo z varnej kanvice). Uzavrite viečkom a ihneď sterilizujte vo vodnom kúpeli asi 15 min. pri 85°C.


Čučoriedkový (brusnicový) kompót

Potrebujeme:
na 1 kg ovocia – 4 dl vody, 600 g cukru, šťava z 1/2 citróna

Ako na to:
Zrelé čučoriedky alebo brusnice umyte, očistite, vysypte na sito a potom vložte do fliaš. Na 1 kg plodov uvarte sirup z vody, cukru a citrónovej šťavy. Uvarený horúci sirup nalejte na plody vo fľašiach. Fľaše zaviažte a 15 min. ich parte počítajúc od začiatku varu, alebo nasucho.

Mirabelkový kompót

Ingrediencie:
mirabelky, voda, cukor

Postup prípravy:
Mirabelky preberieme, umyjeme, necháme ich odtiecť a dávame do čistých pohárov. Zalejeme cukrovým sirupom (na 1 liter vody dáme 40 g cukru a prevaríme). Poháre uzavrieme a dáme sterilizovať 20 minút pri 80 oC teplote.