Ovocné jedlá na slaný spôsob

Ovocné jedlá na slaný spôsob

Marhuľové chuťovky

Potrebujeme:
syr rokfort, maslo, marhuľový kompót, koňak, upražené olúpané mandle, rožky

Ako na to:
Maslo s prelisovaným rokfortom vymiešajte do peny, pridajte nadrobno posekané marhule, trochu koňaku a dobre premiešajte. Zmesou natrite plátky rožkov, do stredu dajte kúsok marhule a okolo nej nasypte upražené mandle.

Syrová roláda s brusnicami

Potrebujeme:
150 g tvrdého syra eidam, 100 g syra rokfort (niva), 100 g mäkkého taveného syra, 100 g tvrdého údeného syra, 50 g bryndze (tvarohu), 20 g brusníc, smotana na šľahanie, mletá červená paprika, bazalka, tymian, oregano, ovocie

Ako na to:
Tvrdý syr pokrájajte na tenké plátky. Rozložte ich na fóliu tak, aby sa jednotlivé kúsky prekrývali. Rokfort a údený syr nastrúhajte, pridajte tavený syr a bryndzu (tvaroh). Dochuťte paprikou, bylinkami. Zo zmesi vypracujte plnku, ktorou pokryte plátky eidamu. Zrolujte a nechajte v chlade stuhnúť. Stuhnutú rolku našikmo nakrájajte, pridajte brusnice a obložte ovocím.


Kápie plnené nivou a orechmi

Potrebujeme:
4 kapie, 200 g syra s modrou plesňou, maslo, 50 g kyslej smotany, 1 ČL olív, 1 ČL olivového oleja, rozdrvené vlašské orechy, hrozno

Ako na to:
Omyté kapie pozdĺžne rozkrojte, vyberte opatrne semenník, tak aby ostala stopka. Polovicu syra vyšľahajte s maslom a smotanou, druhú polovicu rozdrobte a ľahko ju vmiešajte do zmesi. Polovicu kapie potrite olivovým olejom, naplňte syrovou zmesou, posypte orechmi a ozdobte hroznom. Tento predkrm je výborný studený, ale najmä zapečený v rúre.