Ovocné múčniky a jedlá

Ovocné múčniky a jedlá

Ríbezľový koláč od pani Bottovej

Potrebujeme:
40 dkg miešanej múky, 25 dkg Palmarinu, 15 dkg práškový cukor, 2 – 3 PL kyslej smotany, 1 prášok do pečiva, 4 žĺtky

Sneh: 4 bielka, 30 dkg cukru, 60 dkg ríbezlí

Ako na to:
Vypracujte cesto, rozvaľkajte, dajte predpiecť na vymastený a pomúčený plech. Predpečené natrite ríbezľovým lekvárom, dajte naň „sneh“ a dajte dopiecť.

Sneh: Vyšľahajte bielka s cukrom, jemne primiešajte ríbezle.


Kiwi zákusok

Potrebujeme:
Cesto: 6 vajec, 300 g práškového cukru, 150 ml oleja, 150 ml mlieka, 300 g polohrubej múky, 1,5 balíčka kypriaceho prášku.

Krém: 2 balíčky práškovej šľahačky, 2 balíčky vanilkového cukru, 3 kyslé smotany, 6 PL práškového cukru, 4 kiwi.

Poleva: ½ l vody, 1 práškový džús s príchuťou kiwi, 1 balíček Zlatého klasu

Ako na to:
Vajcia vyšľahajte s cukrom, postupne pridajte olej, mlieko a preosiatu múku s kypriacim práškom. Cesto rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie a upečte do zlato hneda. Vychladnuté cesto vyklopte na čistú utierku, papier opatrne odstráňte a cesto vráťte opačnou stranou na plech. Šľahačku vyšľahajte s vanilkovým cukrom dotuha. Pridajte kyslú smotanu a práškový cukor. Smotanovú masu dobre vymiešajte a natrite na cesto. Kiwi olúpte a nakrájajte na tenké kolieska, ktoré poukladajte na krémovú vrstvu. Nechajte stuhnúť.

Želatínová poleva: V 300 ml vody rozpustite práškový džús a dajte variť. Do horúcej zmesi vlejte 200 ml vody s rozmiešaným Zlatým klasom. Za stáleho miešania varte do zhustnutia. Teplú polevu rozotrite po povrchu múčnika. Zákusok dajte do chladu a nechajte asi 12 hod. odležať. Potom krájajte na rovnaké kocky.


Pudingový koláč s ovocím

Potrebujeme:
Cesto: 600 g hladkej múky, 12 g kypriaceho prášku, 150 g Hery, 2 vajcia, 200 ml mlieka, 100 g práškového cukru, soľ

Plnka:, 1, 5 kg ľubovoľného ovocia, 3 PL pomletých orechov, 1 vanilkový puding v prášku, ½ l mlieka, kryštálový cukor podľa chuti, 1 vajce na potretie koláča

Ako na to:
Do preosiatej múky pridajte kypriaci prášok, štipku soli, Heru, práškový cukor, vajcia, vlažné mlieko a vypracujte cesto. Rozdeľte ho na dve polovice.
Jednu časť cesta vyvaľkajte, dajte na plech vyložený papierom na pečenie a posypte pomletými orechmi. Z mlieka, cukru a vanilkového prášku uvarte puding podľa návodu na obale a vlažný ho rozotrite na orechy. Ovocie umyte, nechajte odkvapkať, väčšie kúsky pokrájajte a poukladajte na puding.
Z druhej časti cesta urobte na plnku mriežku, ktorú potrite rozšľahaným vajcom. Koláč upečte vo vyhriatej rúre dozlatista.


Pudingové rezy s ovocím

Potrebujeme:
4 vajcia, 12 PL kryštálového cukru, 12 PL polohrubej múky, 3 PL oleja, ½ vrecúška kypriaceho prášku, 2 vrecúška tortového želé, šľahačku

Krém: 1 l mlieka, 3 vrecúška pudingového prášku Zlatý klas, 10 PL kryštálového cukru, 3 PL kakaa, 250 g masla

Kompót – ovocie

Ako na to:
Vajcia vyšľahajte s cukrom, postupne pridajte olej a múku s práškom do pečiva. Cesto dobre vymiešajte a rozotrite na vymastený a múkou vysypaný plech. Upečte vo vyhriatej rúre.
V 2 dl mlieka rozmiešajte pudingový prášok a kakao. Zvyšok mlieka priveďte do varu, pridajte mlieko s pudingovým práškom a kakaom. Za stáleho miešania varte do zhustnutia. Horúci krém nalejte na koláč a poukladajte naň ovocie.
Želatínu pripravte s kompótovej šťavy podľa návodu na vrecúšku. Ešte teplú nalejte na ovocie. Dajte do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí ozdobte šľahačkou.


Jahodový tunel

Potrebujeme:
6 vajec, 160 g polohrubej múky, 160 g práškového cukru, ½ kypriaceho prášku, 60 g mletých orechov, ½ kg jahôd, čokoládová poleva

Ako na to:
Vymiešajte žĺtky s cukrom do peny, postupne pridávajte múku s kypriacim práškom, orechy a tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrite na plech strednej veľkosti, vystlaný mastným papierom a upečte.
Krém: Z mlieka a múky uvarte hustú kašu, nechajte ju vychladnúť. Vmiešajte maslo s cukrom a spojte s kašou. Cesto vyklopte na pocukrované podložku, po šírke ho rozrežte na 6 pásov a natrite ich natenko krémom.
Na 2 pásy poukladajte po dva rady jahôd, natrite na ne krém a do stredu uložte ešte po jednom rade jahôd. Ku každému jahodovému pásu priložte z bokov po dvoch plátoch cesta tak, aby vám vznikla strieška. Mierne pritlačte. „Tunely“ polejte čokoládovou polevou a dajte stuhnúť do chladu.


Broskyňová dobrota

Potrebujeme:
2 vajcia, 2 PL cukru, 2 PL polohrubej múky, ½ l broskyňového kompótu, 1 PL marhuľového džemu, ¼ l šľahačkovej smotany, 1 ČL práškového cukru

Ako na to:
Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, zľahka doň vmiešajte žĺtky, postupne pridávajte cukor a nakoniec zľahka múku. Cesto rozotrite na tenko (2-3 cm) na vymastený plech a upečte. Keď cesto vychladne, formičkou (pohárom) z neho povykrajujte kolieska o niečo väčšie ako sú polovice broskýň, ktoré použijete na ozdobenie.
Kolieska dajte na tanier a pokvapkajte šťavou z kompótu rozmiešanou s marhuľovým džemom. Na každé koliesko dajte polovicu odkvapkanej broskyne a ozdobte šľahačkou.

TIP: Povrch broskýň môžete ozdobiť aj roztopenou čokoládou.


Ovocné košíčky

Potrebujeme:
Cesto: 125 g masla, 50 g mletých vlašských orechov, 200 g polohrubej múky, 1 vajce, štipka soli, 75 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor

Krém: 4 dl mlieka, 60 g kryštálového cukru, 2 vajcia, 20 g maizeny, 1 vanilkový cukor, ovocie

Ako na to:
Stuhnuté maslo nahrubo postrúhajte, vložte do misy, pridajte mleté orechy, múku, vajce, cukor, vanilkový cukor, štipku soli a vymiešajte cesto. Prikryte a nechajte asi 30 min. v chladničke. Odležané cesto povtláčajte do formičiek na košíčky. Formičky dajte na plech a upečte vo vyhriatej rúre. Ešte horúce vyklopte. Vychladnuté košíčky naplňte krémom a ozdobte sezónnym ovocím.
Krém: V mlieku rozmiešajte cukor, žĺtky, maizenu a za stáleho miešania uvarte hustý krém. Z bielkov a vanilkového cukru ušľahajte tuhý sneh a zľahka ho zamiešajte do horúceho krému.
 

Obrátený koláč s hruškami

Potrebujeme:
Cesto: 4 čerstvé hrušky, 300 g kryštálového cukru, 150 g masla, tymian, 100 g pistáciových orieškov, 300 g lístkového cesta

Ako na to:
Cukor v panvici nechajte na miernom plameni skaramelizovať, pridajte maslo a tymian a nalejte ho do tortovej formy vymastenej maslom. Karamel husto posypte posekanými orieškami a na ne poukladajte plátky očistených hrušiek. Lístkové cesto rozvaľkajte na tenký plát a zakryte ním pripravené ovocie. Koláč pečte v rúre zohriatej na 190 °C asi 20 min. Po upečení ešte teplý otočte a dajte vychladnúť.


Ovocný koláč s penou

Potrebujeme:
Cesto: 150 g zmäknutého masla, 150 g práškového cukru, 3 vajcia, 250 g polohrubej múky, ½ kypriaceho prášku, 2 PL citrónovej šťavy

Ovocná plnka: 700 g jahodového kompótu, 50 g vanilkového pudingu, 1 vanilkový cukor

Bielková pena: 3 bielky, 100 g kryštálového cukru 

Ozdoba: miešané ovocie

Ako na to:
Zmäknuté maslo vymiešajte so 100 g práškového cukru a s citrónovou šťavou. Celé vajcia vyšľahajte s 50 g cukru do peny a zmiešajte s maslovou masou. Pridajte múku zmiešanú s kypriacim práškom. Pripravené cesto dajte na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečte vo vyhriatej rúre asi 30 min. Na vychladnuté cesto dajte ovocnú plnku, na ňu navrstvite bielky vyšľahané s cukrom na penu a ozdobte kúskami ovocia.

Ovocná plnka: Jahodový kompót zmiešajte s pudingovým práškom, vanilkovým cukrom a za stáleho miešania uvarte hustý puding.


Ovocné košíčky I.

Potrebujeme:
Cesto: 300 g múky, 200 g masla, 100 g práškového cukru, postrúhaná kôru z 1 citróna, 40 g vanilkového cukru, štipka vanilkovej drene, 1 žĺtok, štipka soli , želatína

Plnka: 50 g syra ricotta, 80 g vanilkového cukru, 90 g kryštálového cukru, 1 limetka, 150 g smotany na šľahanie, 150 g tvarohu

Ako na to:
Cesto: Zmäknuté maslo zmiešajte s cukrom, pridajte múku, postrúhanú citrónovú kôru, žĺtok, vanilkový cukor, vanilku a štipku soli a rýchlo vypracujte hladké cesto. Nemieste ho dlho, lebo sa vám spení a veľmi zmäkne. Odložte na 30 min. do chladničky a potom ním tenko vysteľte formičky v tvare košíčkov. Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C 10 – 15 min. Ešte teplé upečené košíčky vyklopte z formičiek a vychladnuté naplňte plnkou a ozdobte ovocím, ktoré polejte želatínou pripravenou podľa návodu na balíčku.

Plnka: Ricottu zmiešajte s vanilkovým a kryštálovým cukrom, pridajte šťavu z limetky a tvaroh a spolu vymiešajte. Nakoniec jemne vmiešajte vyšľahanú smotanu na šľahanie.


Ríbezľový koláč starej mamy

Potrebujeme:
Cesto: 140 g práškového cukru, 140 g masla, 5 žĺtkov, ¼ kg polohrubej múky, 150 g pomletých orechov, ½ kypriaceho prášku do pečiva

Plnka: 100 g práškového cukru, 5 bielkov, 50 g kryštálového cukru, voda

Ako na to:
Zmäknuté maslo ušľahajte s práškovým cukrom a so žĺtkami. Postupne k nemu pridávajte múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a pomleté orechy. Pripravené cesto nechajte 20 min. odstáť a potom ho rozotrite na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečte vo vyhriatej rúre s teplotou 180 °C. Na vychladnutý koláč navrstvite snehovú plnku a posypte ríbezľami.

Plnka: Práškový cukor zalejte rovnakým objemom vody a uvaríme sirup. Z bielkov a kryštálového cukru vyšľahajte tuhý sneh a pomaly doň zašľahajte horúci sirup. Zľahka premiešajte.


Roláda s broskyňami

Potrebujeme:
Cesto: 140 g práškového cukru, 6 vajec, 100 g polohrubej múky, broskyňový kompót

Krém: 250 g masla, 100 g cukru, 3 PL pudingového prášku, 2, 5 dl šťavy z kompótu

Poleva: 50 g čokolády na varenie, 35 g stuženého pokrmového tuku

Ako na to:
Žĺtky s cukrom vymiešajte do peny. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a spolu s múkou striedavo vmiešajte do žĺtkov. Cesto vylejte na plech vyložený mastným papierom, rovnomerne rozotrite a upečte. Teplé cesto aj s papierom vyklopte na vlhkú utierku a zviňte do rolády. Vychladnuté cesto potrite krémom, poukladajte naň broskyne nakrájané na rezance a pevne zviňte do rolády. Vrch rolády polejte čokoládovou polevou.

Krém: Do 2 dl kompótovej šťavy dajte variť cukor. Vo zvyšnej šťave rozmiešajte pudingový prášok a za stáleho miešania uvarte hustú kašu. Maslo vymiešajte do peny a postupne pridávajte do vychladnutej kaše.

Poleva: Nad parou roztopte čokoládu na varenie, pridáme tuk a dobre vymiešajte.


Broskyňové rezy

Potrebujeme:
Cesto: 125 g masla, 80 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 175 g šťavy z kompótu, 4 vajcia, 50 g horkej čokolády, 3 PL kakaa, 150 ml sladkej smotany, 300 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva Svetlá a tmavá plnka: 1 kg sterilizovaných broskýň, ½ l smotany na šľahanie, 2 vanilkové cukry, 2 stužovače šľahačky, 1 PL kakaa, 1 vanilkový cukru

Vrchný plát: 200 g práškového cukru, 200 g sušeného mlieka, 200 g zmäknutej Cery

Ako na to:
Maslo vymiešajte s 50 g cukru a vanilkovým cukrom, pridajte kompótový sirup a rozšľahajte. Vajcia vyšľahajte so zvyšným cukrom do peny a potom k nemu pridajte strúhanú čokoládu a kakaový prášok. Obe masy spojte, primiešajte smotanu, múku, kypriaci prášok do pečiva a spolu zľahka premiešajte. Cesto rovnomerne rozotrite na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečte pri teplote 220 °C 20 min. Po upečení nechajte vychladnúť. Scedené a odkvapkané polovice broskýň rozložte na upečené cesto, pokryte vrstvou svetlej plnky. Keď stuhne v chladničke, navrstvite na ňu tmavú plnku a po jej stuhnutí opatrne prikryte vrchným plátom. Napokon posypte kakaovým práškom.

Svetlá plnka: 250 ml smotanu, 1 vanilkový cukor a 1 stužovač šľahačky vyšľahajte dotuha.

Tmavá plnka: 250 ml smotany, 1 vanilkový cukor, 1 stužovač a kakao vyšľaháme dotuha.

Vrchný plát: Zmäknutú Ceru, práškový cukor a sušené mlieko dobre spolu spracujte. Na pracovnej doske túto masu rozvaľkajte medzi 2 potravinárskymi fóliami na veľkosť plechu. Pomocou pomúčeného valčeka plát opatrne preložte na koláč.


Košíčky z ovocím

Potrebujeme:
¼ kg hladkej múky špeciál, 125 g masla, 75 g práškového cukru, 1 žĺtok, štipka soli

Plnka: rôzne mäkké ovocie, džem na dno košíčkov, 2 vrecúška tortového želé

Ako na to:
Múku preosejte na dosku aj s práškovým cukrom, premiešajte so štipkou soli, do stredu dajte žĺtok, dookola kúsky masla a rýchlo vypracujte hladké, lesklé cesto. Zabaľte do fólie a odložte do chladničky najmenej na 2 hodiny. Potom rozvaľkajte, povykrajujte kolieska a vyložte nimi košíkové formičky. Okraje zarovnajte, košíčky poukladajte na plech a v stredne vyhriatej rúre upečte dozlatista. Po chvíli ich vyklopte a nechajte vychladnúť. Dno košíčkov potom potrite džemom, pôsobivo naaranžujte do nich rôzne ovocie a polejte čírym tortovým želé, ktoré pripravte podľa návodu. Nechajte stuhnúť. Pri podávaní môžete ozdobiť šľahačkou.


Košíčky plnené ovocím

Potrebujeme:
150 g hladkej múky, 100 g masla, 70 g práškového cukru, 2 PL mlieka

Plnka:, 100 g tvarohu, 200 ml vyšľahanej smotany, 1 PL čokoládovej nutely, 1 PL ríbezľového lekváru, ovocie, lístky mäty

Ako na to:
Z múky, masla, cukru a mlieka vypracujte hladké cesto, ktoré odložte na 30 min. do chladničky. Malé formičky vymastite a vysypte múkou. Na pomúčenej doske vyvaľkajte odležané cesto. Vykrajujte z neho kolieska, ktoré plňte do formičiek. Cestom naplnené formičky dajte na suchý plech a vložte do vyhriatej rúry piecť. Po upečení ich nechajte vychladnúť a vyklopte. Naplňte plnkou, ozdobte zostávajúcou vyšľahanou smotanou, ozdobte ovocím a lístkami mäty.


Marhuľový koláč

Potrebujeme:
Cesto: 4 vajcia, 2 PL kakaa, 2 PL hrubej múky, 4 PL polohrubej múky, 4 PL práškového cukru, 1 PL oleja, 1 ČL prášku do pečiva

Plnka: 300 g tvarohu, 2 dl smotany na šľahanie, 1 vanilkový cukor, 10 g želatíny, 3 PL kryštálového cukru, scedený marhuľový kompót

Na potretie: marhuľový džem, kakao, 3 dl smotany na šľahanie, 1 stužovač šľahačky

Ako na to:
Cesto: Vajcia vyšľahajte s cukrom, pridajte polohrubú a hrubú múku, olej, kakao a kypriaci prášok a spolu premiešajte. Cesto rozotrite na plech pokrytý papierom na pečenie a upečte vo vyhriatej rúre. Po upečení ho nechajte vychladnúť a potrite lekvárom. Na cesto uložte marhule, zalejte ich plnkou a odložte stuhnúť na chladné miesto. Po stuhnutí koláč potrite vyšľahanou smotanou.

Plnka: Tvaroh zmiešajte s vyšľahanou smotanou, vanilkovým a kryštálovým cukrom. Pridajte napučanú želatínu a spolu premiešajte.


Chutné broskyňové rezy

Potrebujeme:
2 vajcia, 60 g cukru, 60 g masla, 60 g polohrubej múky, štipka prášku do pečiva, vanilka, zavárané broskyne (marhule)

Ako na to:
Maslo vymiešajte do peny s cukrom. Primiešajte po jednom žĺtku, vanilku, ušľahaný sneh, múku zmiešanú s práškom do pečiva a zľahka premiešajte. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech, navrch poukladajte broskyne a upečte. Upečené posypte práškovým cukrom a krájajte na kocky.

 

Jahodový koláč

Maslové cesto: 300 g hladkej múky, 150 g masla, 3 lyžice sladkého mlieka alebo smotany, 80 g práškového cukru, kôru z polovice citróna. Piškótové cesto: 3 vajcia, 70 g práškového cukru, 60 g hrubej múky. Jahody.

V preosiatej múke rozrobíme maslo, pridáme smotanu, cukor, citrónovú kôru a štipku soli. Cesto vymiesime a necháme 2 hodiny odpočinúť. Rozvaľkané cesto dáme na vymastený plech a upečieme. Na upečené cesto poukladáme jahody, ktoré zalejeme piškótovým cestom a pri miernom ohni v rúre upečieme. Upečený koláč necháme vychladnúť, posypeme ho vanilkovým cukrom. Piškótové cesto: žĺtky vymiešame s cukrom, primiešame múku a tuhý sneh z bielok.


Jahodový koláč

Potrebujeme:
4 žĺtky, 3 PL práškového cukru, 150 g masla, 280 g hrubej múky, 100 ml mlieka, 200 g droždia, jahody Pena: 4 bielky, 250 g práškového cukru

Ako na to:
Žĺtky, cukor a maslo vymiešajte, pridajte múku. V teplom osladenom mlieku nechajte napučať droždie, ktoré potom pridajte do cesta a premiešajte. Rozotrite ho na pomastený, múkou vysypaný plech.
Na cesto poukladajte jahody, trochu ich posypte cukrom a nechajte asi 1 hod. na teplejšom mieste.
Z bielkov ušľahajte sneh, pridajte práškový cukor a ušľahajte jemnú hustú penu, ktorú rovnomerne rozotrite na ovocie. Pečte v mierne vyhriatej rúre asi 45 min.


Voňavé hrušky

Potrebujeme:
4 veľké hrušky, 1 tyčinku škorice, 1 vanilkový cukor, 1 citrón, 2 voňavé klinčeky, pár zrniek bieleho korenia, 150 g kryštálového cukru

Ako na to:
Nalámanú škoricu, vanilkový a kryštálový cukor, klinčeky, biele korenie a šťavu z citróna, dajte do hrnca, pridajte ošúpané hrušky, prekrojené napoly a zalejte vodou, aby boli ponorené. Prikryte a na slabšom ohni varte asi 20 min. Nechajte vychladnúť.
Hrušky dajte na dezertný tanierik, polejte korenistým sirupom a podávajte.


Ovocný koláč

Potrebujeme:
6 dcl polohrubej múky, 2 dcl cukru, 2 dcl mlieka, 2 vajcia, 1 prášok do pečiva, ½ dcl oleja

Ako na to:
Všetky suroviny zmiešajte a cesto rozotrite na vymastený a múkou vysypaný plech. Na vrch pokladajte ovocím podľa sezóny alebo ovocným kompótom. Alebo môžete použiť rozšľahaný tvaroh s marmeládou.


Olejová bublanina s ovocím

Potrebujeme:
4 žĺtky, 12 dkg cukru, 10 PL oleja, 10 PL teplej vody, 20 dkg polohrubej múky, ½ prášku do pečiva, 1 vanilkový cukor

Ako na to:
Žĺtky s cukrom vymiešajte do peny, potom pridajte olej - opäť vymiešajte a pridajte polohrubú múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor a nakoniec pridajte sneh z bielkov. Nalejte na vymastený plech a navrch nasypte vykôstkované čerešne, čučoriedky alebo na kocky nakrájaný broskyňový alebo marhuľový kompót.


Ovocná kytica

Potrebujeme:
2 pomaranče, 1 banán, šťava z 1 citróna, 100 g tmavého hrozna, 100 g červených ríbezlí, 100 g čiernych ríbezlí, 100 ml portského vína, 2 vanilkové cukry, 2 PL medu, 4 žĺtky, 100g vlašských orechov, šťava z 1 pomaranča, 100 ml šampanského, cukor, vanilkový cukor, čokoláda, vetvičky byliniek, piškóty a keksy

Ako na to:
Ošúpané pomaranče rozoberte, banány pokrájajte na plátky, pokvapkajte citrónom, hrozno rozkrojte, zrnká vyberte. Ríbezle zmiešajte s ostatným ovocím. Zmes zalejte portským vínom, zmiešaným s medom, vanilkovým cukrom a orechmi. Žĺtky s pomarančovou šťavou a šampanským dajte do ohňovzdornej misy a dobre vyšľahajte spolu s cukrom a vanilkovým cukrom vo vodnom kúpeli na penu. Ovocie a penu rozdeľte na taniere. Na vrch dajte čokoládovú vrstvu, ozdobte bylinkami, piškótami a kexami.


Čučoriedkový koláč

Potrebujeme:
25 dkg práškového cukru, 20 dkg polohrubej múky, ½ prášku do pečiva, 1 dcl oleja, 1 dcl vody, 5 vajec

Plnka I:, 4 dcl čučoriedkový kompót, 2 zlaté klasy, 6 dcl vody

Plnka II:, 2 pochúťkové smotany (po 250 ml), 2 vanilkové cukry

2 balenia BeBe keksov, citrónová poleva (čokoládová)

Ako na to:
Cesto: Olejová piškóta: Práškový cukor zmiešajte s 5 žĺtkami, pridajte 1 dcl vody - vymiešame, potom ešte pridáme 20 dkg polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, olej a sneh z bielkov. Cesto upečte.

Plnka I: Z kompótu zlejte šťavu, pridajte do 6 dcl vody a uvarte so zlatými klasmi puding: Do trochu vychladnutého vmiešajte čučoriedky a vylejte to na cesto

Plnka II:- Kyslé smotany zmiešajte s vanilkovým cukrom (prípadne doslaďte práškovým cukrom), dajte to na poriadne vychladenú čučoriedkovú plnku.

Na vrch poukladajte BeBe keksy, polejte polevou, dajte stuhnúť do chladu.


Jemný ovocný koláč

Potrebujeme:
125 g masla, 4 vajcia , 150 g cukru, 200 g polohrubej múky, 2 ČL prášku do pečiva, 1 dcl mlieka, ľubovolné ovocie (čerešne, višne, ríbezle), tuk na vymastenie plechu, štipka soli

Ako na to:
Maslo, žĺtky, polovicu cukru a štipku soli vymiešajte do peny. Vmiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, mlieko. Bielky so zvyškom cukru vyšľahajte na sneh a primiešajte do cesta. Polovicu cesta rozotrite na dno vymastenej tortovej formy, poukladajte ľubovoľné ovocie. Na vrch dajte zvyšok cesta a pečte asi 1 hod.


Palacinky s malinovou šľahačkou a čokoládou

Potrebujeme:
3 PL hladkej múky, 1 vajce, štipka soli, 125 ml mlieka, 150 g malín, 2 PL malinového likéru, 2 PL kryštálového cukru, 40 g masla, ¼ l studenej šľahačky, čokoládovú polevu

Na zdobenie: pekné maliny

Ako na to:
Do múky pridajte maslo a soľ, postupne prilievajte mlieko a vymiešajte hladké cesto. Nechajte 60 minút postáť.
Maliny s malinovým likérom a cukrom zmiešajte, roztlačte, prepasírujte cez sitko a ochlaďte.
Na panvici rozpusťte maslo a upečte na ňom postupne 8 palaciniek. Hotové ich ukladajte jednu na druhú, prikryte a udržiavajte teplé.
Ušľahajte tuhú šľahačku a do nej vmieste malinové pyré.
Bezprostredne pred podávaním naplňte palacinky malinovým krémom, ozdobte malinami a polejte čokoládovou polevou. Ihneď podávajte.


Kukuričné palacinky s jahodovou náplňou

Potrebujeme:
2 šálky kukuričnej múky, 2 šálky cmaru, 1 PL medu, 2 PL oleja, 2 vajcia, 2 PL polohrubej múky, 1 ČL sódy bikarbóny, trocha soli, olej

Krém:, čerstvé jahody, tvaroh, med, trocha bieleho jogurtu

Ako na to:
Zmiešajte všetky suché suroviny na palacinkové cesto. Cmar vyšľahajte so sódou, vajcami a olejom, primiešajte suché prísady a na horúcom oleji pečte palacinky. Plňte ich jahodovým krémom.

Krém: Rozmixujte jahody s tvarohom, medom a trochou bieleho jogurtu.

TIP: Palacinky môžete poliať čokoládovou polevou a ozdobiť čerstvými jahodami alebo iným ovocím.


Palacinky s pripitými čerešňami

Potrebujeme:
4 vajcia, ¼ l mlieka, štipka soli, 1 ČL práškového cukru, 80 g hladkej múky, olej na opekanie, 1 pohár čerešňového kompótu, 1 - 2 ČL škrobovej múčky na zahustenie, 1 PL rumu

Ako na to:
Vajcia vyšľahajte s cukrom, prilejte mlieko, na záver pridajte múku a štipku soli. Hotové cesto nechajte odstáť aspoň 30 min. Na teflónovú panvicu dajte trocha oleja a postupne na ňom upečte z cesta tenké palacinky. Keď sú hotové, uložte ich na teplé miesto.

Čerešňový kompót vylejte do hrnca aj so šťavou, pridajte rum. Priveďte do varu a podľa množstva tekutiny nechajte časť odpariť. Škrobovú múčku rozmiešajte s trochou vody, vylejte ku kompótu a dôkladne rozmiešajte. Ešte teplé čerešne podávajte ako prílohu k palacinkám.


Lievance s ovocím

Ingrediencie:300 g hrubej múky, 2 vajcia, 250 ml mlieka, jablká, 20 g droždia, 40 g cukru, masť na pečenie, soľ.

Postup prípravy:
Droždie rozmiešame s cukrom, vlažným mliekom a necháme nakysnúť. Potom pridáme žĺtky, preosiatu múku, soľ, z bielkov ušľahaný tuhý sneh a podľa potreby mlieko. Zo zmesi vypracujeme hustejšie cesto (ako na palacinky) a necháme ho znova kysnúť. Jablká (alebo iné ovocie, aj z kompótu) nastrúhame na hrubšom strúhadle, zamiešame do cesta a na horúcej vymastenej lievancovej forme pečieme lievance. Podávame s ovocným šalátom.

 

Pita na bergský spôsob

Ingrediencie:
4 vajcia, 200 g masla, 200 g mletých orechov, 200 g maku, 200 g hrozienok, 400 ml kyslej smotany, 200 g kyslastých jabĺk, 600 g múky, 100 g roztopeného hydinového tuku, 200 g cukru, škorica, voda, soľ.

Postup prípravy:
Múku preosejeme na kôpku, v strede urobíme jamku, dáme do nej roztopený tuk, vajcia, štipku soli, 250 ml vody a zamiesime cesto. Rozdelíme ho na päť dielov, prikryjeme obrúskom a necháme 20 minút stáť. Cesto rozvaľkáme na pláty, ktoré majú byť také veľké ako nádoby, v ktorej sa pita bude piecť. Prvý plát uložíme na dno nádoby vymastenej maslom, pokropíme ho 3 lyžicami roztopeného masla a kyslej smotany a posypeme mletými orechmi zmiešanými s cukrom. Prikryjeme druhým plátom cesta, pokropíme roztopeným maslom a kyslým mliekom. Rozložíme naň jablká nakrájané na plátky a posypeme cukrom a škoricou. Prikryjeme ďalším plátom cesta, pokropíme roztopeným maslom a kyslým mliekom a posypeme hrozienkami a cukrom. Na túto vrstvu položíme opäť plát cesta, pokropíme roztopeným maslom a kyslým mliekom a posypeme pomletým makom a cukrom. Navrch dáme posledný plát cesta, nádobu vložíme do rúry a pri teplote 200 stupňov pečieme 15 minút. Medzitým zmiešame 2 vajcia, zvyšnú kyslú smotanu a cukor. Zmes nalejeme na pitu a pečieme ešte 15 minút pri teplote 150 stupňov. Pitu podávame horúcu.

 

Zemiakové knedle plnené slivkami

Ingrediencie:
600 g zemiakov, 1 vajce, mlieko, 650 g sliviek, 150 g maku, 200 g hrubej múky, 2 lyžice masla, 70 g práškového cukru, soľ.

Postup prípravy:
Zemiaky uvaríme v šupke deň vopred. Pred prípravou ich očistíme a nastrúhame. Pridáme roztopené maslo, vajce, soľ, múku, mlieko podľa potreby a vypracujeme tuhšie cesto. Necháme ho postáť 20 minút. Potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske na široký plát, nakrájame na štvorce, do každého štvorca zabalíme jednu slivku a dáme do vriacej osolenej vody. Varíme 4 až 6 minút. Uvarené knedle vyberieme dierkovanou varechou, pokvapkáme roztopeným maslom a posypeme pomletým makom premiešaným s cukrom.


Aromatické slivky

Ingrediencie:
250 g vykôstkovaných sušených sliviek, 250 ml vody, 3 lyžice cukru, 1 lyžica červeného vína, 2 čajové lyžičky škrobovej múčky, 1 lyžica lístkov čierneho čaju.

Postup prípravy:
Vodu ohrievame prikrytú 3 minúty pri výkone 600 W. Horúcou vodou zalejeme čajové lístky a necháme 3 minúty vylúhovať. Zlejeme a zmiešame s cukrom a slivkami. Varíme prikryté 3 minúty pri výkone 600 W. Slivky zlejeme a šťavu rozmiešame s červeným vínom a škrobovou múčkou. Varíme 2 minúty pri výkone 600 W. Sirup nalejeme na slivky a podávame teplé alebo vychladené.