Jablkové pochúťky

Jablkové pochúťky

Plnené jablká

Ingrediencie:

200 ml šľahačky, 1 bielok, 8 jabĺk, 50 g mletých orechov, 1 citrón, 200 g cukru, voda.

Postup prípravy:

Jablká umyjeme, olúpeme a vydlabeme. Potom ich dáme variť do vriacej vody spolu s 50 g cukru a citrónovou šťavou. Keď sú uvarené, vyberieme ich a do vody, v ktorej sa varili, nasypeme zvyšný cukor a jablkové šupky. Sirup, ktorý vznikne, necháme zovrieť, pretrieme cez sitko a odložíme. Z bielka vyšľaháme tuhý sneh, vmiešame doň orechy a zmesou naplníme uvarené jablká. Plnené jablká uložíme na plech, dáme do rúry a pri teplote 180 stupňov pečieme 10 minút. Upečené vyberieme z rúry a polejeme horúcim sirupom. Pred podávaním ozdobíme každé jablko šľahačkou.

Jablkový závin

Ingrediencie:

Cesto: 50 g masla, 500 g múky, 3 lyžice vínneho octu, olej, voda, soľ. Plnka: 1000 g kyslých jabĺk, 50 g masla, 100 g hrozienok, 50 g orechov, 2 lyžice rumu, 3 lyžice maraskina, 30 g strúhanky, 4 lyžice cukru, 1 citrón.

Postup prípravy:

Do preosiatej múky pridáme maslo, olej, trochu teplej vody, soľ a vínny ocot. Zamiesime cesto, rozdelíme ho na 3 časti a necháme stáť 30 minút. Potom ho rozvaľkáme a ešte rukou povyťahujeme, aby bolo tenké ako papier. Medzitým si pripravíme plnku. Nastrúhame jablká, pridáme cukor, hrozienka, nastrúhanú citrónovú kôru, nasekané orechy a rum. Všetko spolu dobre zamiešame a odložíme na 15 minút. Rozvaľkané cesto pokvapkáme rozpusteným maslom, posypeme strúhankou navlhčenou maraskinom a jablkovou plnkou. Cesto zvinieme, preložíme na plech a upečieme v mierne vyhriatej rúre.

Jablková fantázia

Ingrediencie:

1.5 kg už očistených a postrúhaných jabĺk, 8 dcl vody, 8 lyžice cukru, 2 vanilky, 4 zlaté klasy (vanilkový puding), 3 baličky detských piškót, čaj, rumová esencia, šľahačka

Postup prípravy:

Jablká varíme v 4 dcl vody. Krémové prášky rozmiešame so 4 dcl vody, vylejeme do rozvarených jabĺk, pridáme cukor a vanilku. Zmes varíme do sklovita. Piškóty namáčame do čaju s esenciou a poukladáme do tortovej formy na piškóty navrstvime jablkovú masu. Postup opakujeme a navrch dáme piškóty. Vložíme do chladničky a po stuhnutí zdobíme šľahačkou alebo polevou.

Jablkové palacinky I.

Potrebujeme:

3 vajcia, 200 g hladkej múky, 150 mlieka, 3 jablká, 2 PL citrónovej šťavy, 40 g cukru, ½ ČL mletej škorice, 200 ml smotany na šľahanie, 1 vanilkový cukor, soľ, 2 PL oleja

 Ako na to:

1 vajce rozdeľte na bielok a žĺtok. Múku, 2 vajcia, žĺtok a mlieko vymiešajte na hladké cesto a nechajte 15 min. odpočívať. Medzitým ošúpte jablká, vykrojte jadrovníky, jablká nakrájajte na plátky, pokvapkajte citrónovou šťavou aby nezhnedli. Cukor zmiešajte so škoricou. Smotanu vyšľahajte, počas šľahania prisýpajte vanilkový cukor, odložte na chladné miesto.
Bielok vyšľahajte so štipkou soli na tuhý sneh a opatrne vmiešajte do cesta. panvicu potrite olejom, vlejte ¼ cesta, položte ¼ nakrájaných jabĺk, upečte z jednej strany, opatrne obráťte na druhú, dopečte, dajte na teplé miesto. Rovnako upečte aj zvyšné 3 palacinky. Podávajte so šľahačkou, posypané škoricovým cukrom.

Jablkové palacinky

Potrebujeme:

10 g cukru, 5 vajec, ¾ l mlieka, 800 g jabĺk, 2 PL bieleho vína, 300 polohrubej múky, škoricový cukor, soľ, olej

Ako na to:

Vajcia rozšľahajte s časťou mlieka a s múkou, pridajte zvyšné mlieko, víno, cukor, štipku soli, olúpané, na kocky nakrájané jablká a na oleji pripravte hrubšie palacinky. Takto pripravené, hotové palacinky posypte škoricovým cukrom a zložte ich na štvrťky.

TIP: Ak ich chcete ešte vylepšiť, naplňte jabĺčkami aj poskladané palacinky.

Jablkový koláč s tvarohom

Potrebujeme:

1 tvaroh, 2 šálky polohrubej múky, 1 šálka kryštálového cukru, 1 šálka oleja, 1 šálka mlieka, 1 prášok do pečiva, 2 vajcia, asi ¾ kg jabĺk, 1 vanilkový cukor, 2 PL práškového cukru

Ako na to:

Zmiešajte múku, cukor, olej, vajce, prášok do pečiva, mlieko a vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech. Na povrch cesta nastrúhajte jablká. vymiešajte tvaroh s vajcom, vanilkovým a práškovým cukrom a natrite na povrch jabĺk. Dajte piecť.

Jablková (maková) štrúdľa od babky

Potrebujeme:

30 dkg hladkej múky, 1 kyslá smotany, ½ kg jabĺk, 7 PL cukru, 1 vanilkový cukor, 1 Hera (250 g), orech, mak, škoricový cukor

Ako na to:

Múku, maslo a smotanu zmieste na cesto a na dajte stuhnúť do chladničky na 20 min.
Cesto rozdeľte na 4 diely. Rozvaľkajte ho, posypte jablkami, orechmi (makom), škoricou, cukrom a pokvapkajte rozpusteným maslom. Cesto zrolujte, rolky preložte na pekáč. Vrch štrúdle aj boky potrite rozpusteným maslom a dajte upiecť. Štrúdľa je upečená, keď povrch chytí zlatistý nádych.

Grilované jablká so zmrzlinou

Potrebujeme:

4 väčšie jablká, 4 ČL pikantného džemu (najlepšie ríbezľového), 1 PL nasekaných lieskových orieškov, 4 kopčeky zmrzliny, 1 ČL rumu

Ako na to:

Jablka umyte, osušte. Potom vykrojte jadrovník. Otvor v jablku potom naplňte džemom zmiešaným s nasekanými orieškami a rumom. Každé jablko zabaľte zvlášť do alobalu. Grilujte asi 20 min. Hotové jablká rozpoľte a servírujte s kopčekom zmrzliny.

TIP: Ak to pripravujete pre deti, rum vynechajte.

Jablkové šatôčky

Potrebujeme:

1 lístkové cesto, 3 jablká, mleté oriešky, kryštálový cukor, 1 vajce

Ako na to:

Lístkové cesto vyvaľkajte na tenší plát. Vykrajujte kolieska, do ktorých dáme najprv ½ ČL kryštálového cukru, 1 ČL nastrúhaných jabĺk a trochu mletých orieškov. Spravte šatôčky, potrite ich vajcom a zapečte v rúre dozlatista. Hotové pocukrujte.

Jednoduchý jablkový koláč

Potrebujeme:

3 hrnčeky polohrubej múky, 2 hrnčeky kryštálového cukru, 1 hrnček mlieka, ½ hrnčeka oleja, 4-5 nahrubo nastrúhaných jabĺk, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 1 vajce, škorica (podľa chuti)

Ako na to:

Všetky suroviny pomiešajte, vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech a pečte asi 20-30 min. Posypte práškovým cukrom.

TIP: Koláč môžete poliať čokoládou.

Jablková štrúdľa

Potrebujeme:

Cesto:, 25 dkg hladkej múky, 25 dkg tuku na pečenie, 1 tvaroh (asi 25 dkg), , Plnka:, strúhané jablká, posekané vlašské orechy, hrozienka, cukor, mletá škorica, strúhanka

Ako na to:

Z múky, tuku, tvarohu a štipky soli vypracujte cesto a rozdeľte na 4 časti, ktoré vyvaľkajte na bdĺžniky. Boky dlhšej strany obdĺžnika narežete asi do 1/3 ozdobným kolieskom (radielkom), do stredu dajte plnku, boky zapleťte preložením cez plnku, potrite vajcom, uložte na plech a upečte do zlatista.

TIP: Podávajte teplé a chrumkavé.

Jablčník s makom

Potrebujeme:

1 kg jabĺk, ½ kg práškového cukru, 6 vajec, 200 ml oleja, 200 ml vlažnej vody, 300 g polohrubej múky, 150 g mletého maku, ½ kypriaceho prášku, čokoládová poleva

Ako na to:

Jablká očistite, pokrájate na kocky a so 100 g cukru uduste do mäkka. Do peny vymiešajte žĺtky s 300 g cukru. Postupne pridávajte olej, vodu, múku s kypriacim práškom a nakoniec sneh z bielkov.
V miske zmiešajte mak so zvyšným cukrom a asi 1/3 cesta. Plech vysteľte mastným papierom, rozložte naň udusené jablká. Natrite naň najprv makové a potom žlté cesto. Pečte asi 30 min.
Vychladnutý koláč vyklopte, papier odstráňte a vrch polejte čokoládovou polevou. Dajte stuhnúť do chladu.

Jablkový koláč s pudingom

Potrebujeme:

1 balíček lístkového cesta (cca 1/2 kg), 1 balík piškót, 5-6 väčších jabĺk, 100 g strúhaného kokosu, hrozienka, 1 škoricový cukor, 1 vanilkový cukor, 1/2 l mlieka, 2 PL kryštálového cukru, 1 vanilkový puding, 1 vajce

Ako na to:

Cesto rozdeľte na polovice. Jednu rozvaľkajte a uložte na vodou opláchnutý plech. Jablká ošúpte, pokrájajte na tenké plátky a rozložte na cesto. Posypte ich škoricovým cukrom, kokosom a hrozienkami.
Väčšiu časť mlieka dajte variť s kryštálovým cukrom. V druhej rozmiešajte pudingový prášok a zmes vlejte do vriaceho mlieka. Uvarte krém a nechajte ho chladnúť. Vlažný natrite na jablká. Druhú polovicu cesta rozvaľkajte a uložte na krém. Povrch potrite rozšľahaným vajíčkom. Koláč pečte v stredne teplej rúre, krájajte ho až po vychladnutí.

 
Jablkový koláč z lístkového cesta

1 lístkové cesto, 1 balenie okrúhlych piškót, 1 kg jabĺk, 100 g kryštálového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 1 lyžičku mletej škorice, 1 liter mlieka, 2 vrecúška vanilkového, alebo čokoládového pudingového prášku, 4 lyžice kryštálového cukru.

Lístkové cesto rozdelíme na polovice. Cesto rozvaľkáme, poukladáme naň okrúhle piškóty, na piškóty navrstvíme postrúhané jablká, posypeme cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Na jablká vylejeme horúci puding pripravený z mlieka, pudingového prášku a 4 lyžíc cukru. Celé to prikryjeme rozvaľkanou druhou polovicou lístkového cesta. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia do ružova.

 
Jablkový koláč

250 g hladkej múky, 125 g masla, 1 žĺtok, asi 1,5 dl studenej vody, 1 kg jabĺk, trocha cukru. Na polevu: 2 dl sladkej smotany, 1 celé vajce, 1 bielok, 1 balíček vanilkového cukru.

Na dosku nasypeme múku, pridáme štipku soli, žĺtok, maslo pokrájané na kúsky a za postupného prilievania studenej vody vypracujeme cesto. Sformujeme ho do gule a dáme asi na 30 minút odstáť. Cesto rozvaľkáme na takú veľkosť, aby plát pokryl dno i boky formy. Uložíme ho do vymastenej a múkou vysypanej formy a popicháme vidličkou. Na cesto poukladáme očistené a tenké mesiačiky pokrájané jablká a vložíme piecť do rúry asi na 80 % výkonu. Po približne 30 minútach jablká zalejeme so smotanou rozmiešanou s vajíčkom a vanilkovým cukrom. Ešte chvíľu dopečieme.

Jablkový závin

280 g hladkej múky, 80 g masla, 1 biely jogurt, štipku soli. Na plnku: 1 kg jabĺk, vrecúško vanilkového cukru, trochu škorice, 4 hrste kryštálového cukru.

Múku, rozpustené maslo, jogurt a štipku soli zmiešame a vypracujeme na hladké cesto. Cesto rozdelíme na 2 časti. Jednu časť natenko vyvaľkáme na pomúčenej doske, pokvapkáme rozpusteným maslom, posypeme postrúhanými, vytlačenými jablkami, vanilkovým cukrom, kryštálovým cukrom, škoricou a opäť pokvapkáme rozpusteným maslom. Opatrne skrútime do závinu a položíme na plech vymastený olejom. Obdobne pripravíme závin z druhej časti cesta. Potrieme maslom a pečieme vo vyhriatej rúre.

 
Jablčník

Štyri vajcia, 400 g cukru, hrsť orechov, lyžicu kakaa, prášok do pečiva, 300 g výberovej múky, 400 g postrúhaných jabĺk.

Vajcia vymiešame s cukrom, primiešame kakao, orechy, prášok do pečiva, múku a jablká. Dobre vymiešanú hmotu vylejem na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme v rúre 15 až 20 minút. Na hotový koláč môžeme dať čokoládovú polevu

 
Jablčník lenivej gazdinej

3 šálky hrubej múky, 2 šálky cukru, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 1 Palmarin, 1 kg postrúhaných jabĺk.

Zmiešame múku, cukor, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Pekáč vymastíme Palmarinom, nasypeme doň l/3 zmesi, posypeme jablkami, škoricovým cukrom strúhankou. Zopakujeme múkovú zmes, jablká, škoricový cukor, strúhanku a opäť múkovú zmes. Nakoniec to celé polejeme roztopeným Palmarinom. Dáme zapiecť na 40 minút do vyhriatej rúry.

 
Jablkový koláč s vlašskými orechmi

200 g múky, 200 g masla, 75 g práškového cukru, vanilkový cukor, 100 g mletých orechov, 50 celých orechov. Na plnku: 1 kg jabĺk, 100 g masla, postrúhanú kôru z polovice citróna, 50 g hrozienok, 0,2 dl rumu, 50 g celých orechov.

Z múky, masla, orechov, cukru a vanilkového cukru vymiesime cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme na 2 hodiny do chladničky. Polovicu cesta vyvaľkáme a položíme do vymastenej tortovej formy s priemerom 28 cm. Pečieme 10 minút v predhriatej rúre. Jablká olúpeme, rozštvrtíme a štvrtinu z nich pokrájame na plátky. Polovicu masla roztopíme, pridáme citrónovú kôru, rozštvrtené jablká, hrozienka a spolu dusíme 7 minút. Roztopíme zvyšné maslo, necháme ho krátko speniť, pridáme rum, vychladenú jablkovú masu a plátky jabĺk. Plnku dáme na predpečené cesto. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme, pokrájame na asi 1,5 cm široké pásy, ktoré poukladáme krížom na plnku. Na vrch dáme polovicu orechov a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia asi 25 minút. Hotový koláč posypeme práškovým cukrom.

 
Jablkový šťavnatý koláč

6 vajec, 150 g práškového cukru, 70 g kryštálového cukru, 1,5 dl oleja, 1 dl mlieka, 120 g polohrubej múky, pol vrecka prášku do pečiva, 2 lyžice kakaa, 1 kg jabĺk, čokoládovú polevu.

Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom a potom postupne pridávame olej, mlieko, kakao a múku premiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejem na pomastený a múkou vysypaný plech a upečieme. Postrúhané jablká zmiešame s bielkovým snehom, ktorý sme vyšľahali s kryštálovým cukrom. Jablkovú hmotu navrstvíme na upečené cesto a ešte asi 20 minút dopekáme pri strednej teplote. Po vychladnutí polejeme koláč čokoládovou polevou. Po stuhnutí nakrájame na úhľadné rezy.

 
Jablkový koláč Evička

400 g postrúhaných jabĺk (1 fľaša zaváraných), 1 lyžičku mletej škorice, 3 vajcia, 160 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 70 g masla alebo rastlinného tuku, 160 g hrubej múky, 1/2 vrecúška prášku do pečiva, hrozienka.

Jablká premiešame so škoricou a hrozienkami a necháme postáť. Žĺtky, cukor a tuk vymiešame do peny, pridáme jablká, múku, prášok do pečiva, sneh z bielkov. Premiešame a dáme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Pečieme v mierne teplej rúre.

 
Jablkový koláč s posýpkou

380 g polohrubej múky, 200 g margarínu, 120 g kryštálového cukru, 2 dl vlažného mlieka, 2 vajcia, 1 vrecúško prášku do pečiva, tuk a múku na prípravu pekáča. Na plnku: 900 g očistených jabĺk. Na drobenku: 80 g hrubej múky, 50 g masla, 50 g kryštálového cukru.

Zmiešame hrubú múku, maslo a kryštálový cukor na posýpku a hmotu odložíme do chladničky. Z múky, cukru, roztopeného margarínu, vlažného mlieka, vajec a prášku do pečiva pripravíme cesto. Cesto vlejeme na vymastený a múkou vysypaný pekáč (asi 25 x 40 cm) a urovnáme ho stierkou. Navrch uložíme nahrubo postrúhané jablká. V predhriatej rúre koláč napoly upečieme. Vyberieme ho, po celej ploche rovnomerne rozdrobíme posýpku a dopečieme. Ešte teplý posypeme práškovým cukrom.

 
Jabĺčkový koláč

400 g polohrubej múky, 400 g práškového cukru, 600 g postrúhaných jabĺk, 4 vajíčka, vanilkový cukor, čokoládovú polevu.

Cukor, vajíčka (žĺtky i bielky) rozmiešame s veľkou lyžicou vody a vanilkovým cukrom. Primiešame polohrubú múku a postrúhané jabĺčka. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Upečený koláč prevrátime, potrieme lekvárom a polejeme čokoládovou polevou.

 
Cesto na štrúdľu

220 g hladkej múky, štipku soli, 2,5 dl šľahačkovej smotanu (33%).

Všetko v miske zmiešame. Hotové cesto rozdelíme na 3 kusy. Každý zvlášť rozvaľkáme, pokvapkáme olejom pred, aj po naplnení plnkou. Pred uložením do vyhriatej rúry potrieme celú štrúdľu olejom. Počas pečenia tiež aspoň raz potrieme olejom.

 
Hruškovo-jablčný koláč

600 g hrušiek, 600 g jabĺk, 2 hrnčeky hrubej múky, 2 hrnčeky kryštálového cukru, 2 kypriace prášky, 1 lyžicu mletej škorice, 50 g lieskových orieškov, 50 g mandlí, ríbezľový džem, maslo alebo masť a múku na vymazanie a vysypanie plechu. Poleva: 100 g masla, 100 g cukru, 1 lyžicu mlieka, 3 lyžice Solamylu, 3 lyžičky kakaa.

Olúpané a jadierok zbavené hrušky a jablká nahrubo postrúhame. Primiešame múku, cukor, vajcia, prášok do pečiva, škoricu a postrúhané oriešky a mandle. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, zarovnáme a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 až 200 stupňov Celzia asi 25 minút. Upečený koláč potrieme džemom a polejeme polevou, ktorú pripravíme tak, že do rozohriatého masla postupne primiešame cukor, mlieko, kakao, škrobovú múčku. Miešame do zhustnutia ale nevaríme!

 
Jablkové rezy - 'pité' starej mamy

500 g polohrubej múky, štipka soli, prášok do pečiva, 2 vajcia, 250 g masla, 125 g práškového cukru, citrónová kôra. Plnka: 4-5 lyžíc mletých orechov alebo bielej strúhanky, 1 kg očistených, nahrubo postrúhaných jabĺk, 50 g hrozienok, mletá škorica, kryštálový a vanilínový cukor a práškový cukor na posýpku.

Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, štipku soli, práškový cukor a postrúhanú kôru z umytého citróna, premiešame, v strede zmesi urobíme nožom jamku a vyklopíme do nej 2 celé vajcia. Stuhnuté maslo postrúhame a najprv nožom, potom dlaňami rýchlo vypracujeme polotuhé cesto. Vyvaľkáme 2 bochníky, prikryjeme obrúskom a pripravíme plnku. Umyté jablká olúpeme a nahrubo postrúhame. Jeden väčší bochník cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske a s pomocou valčeka preložíme na suchý plech. Cesto zarovnáme do krajov a posypeme pomletými orechmi, alebo bielou strúhankou, ktoré vsajú prebytočnú šťavu z jabĺk. Potom rozsypeme do rovnakej vrstvy postrúhané jablká, umyté hrozienka, poprášime mletou škoricou alebo škoricovým cukrom, vanilínovým a kryštálovým cukrom. Vyvaľkáme druhý bochník cesta vo veľkosti plechu a s pomocou valčeka cesto prenesieme na plech a ochutené jablká prikryjeme. Vrchné cesto miestami prepichneme vidličkou, aby pri pečení unikla para z jabĺk. Pečieme vo vopred vyhriatej horúcej rúre pri 200 stupňov celzia asi 30 minút. Upečené krájame na 5 x 5 cm štvorce. Vrch pocukrujeme.

 
Jablká medzi cestom

350 g polohrubej múky, 80 g masla, 40 g práškového cukru, 3 vrecúška vanilkového cukru, 1/2 vrecúška kypriaceho prášku, citrónovú kôru, 1 dl mlieka, škorica, 1 vajce do cesta, 1 vajce na potretie, 1 kg ošúpaných a nahrubo postrúhaných jabĺk, piškótovú strúhanku (nastrúhané detské piškóty).

Z múky, masla, cukru, vanilkového cukru, kypriaceho prášku, citrónovej kôry, mlieka a vajca vymiesime na doske hladké cesto. Keď sa lepí, pridáme múku. Cesto rozdelíme na 2 polovice, každú rozvaľkáme na hrúbku 3 mm. Rozvaľkané cesto položíme, pomocou valčeka, na suchý plech. Navrstvíme jablká (aj so šťavou), posypeme 2 baleniami vanilkového cukru, škoricou a piškótovou strúhankou. Položíme druhé cesto, zatlačíme okraje, navrchu natrieme rozšľahaným vajcom, popicháme vidličkou. Pečieme pri 180 stupňoch Celzia asi 15 minút, kým nie je povrch zlatistý. Upečený koláč necháme vychladnúť a asi dve hodiny odstáť, aby cesto od jabĺk navlhlo. Ešte lepší je na druhý deň.

 
Jablkovo tvarohový koláč

150 g hladkej múky, 1 žĺtok, 100 g práškového cukru, vanilkový cukor, 100 g masla. Plnka: 500 g jabĺk, 250 g tvarohu, 50 g práškového cukru, vanilkový cukor, 1 žĺtok, sneh z dvoch bielok, 2 lyžice škrobovej múčky.

Z múky, masla, žĺtka, práškového a vanilkového cukru spracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme a vložíme do menšieho pekáča. Očistené jablká pokrájame na malé a tenké plátky. Tvaroh zmiešame so škrobovou múčkou, práškovým a vanilkovým cukrom, Pridáme žĺtok a jablká. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielok. Zmes rovnomerne rozotrieme na cesto a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme 40 až 45 minút. Hotový koláč posypeme práškovým cukrom.

 
Štrúdľa

150 g hladkej múky, 1 lyžicu masti, 60 g cukru, 1 kávovú lyžicu octu, soľ, vlažnú vodu.

Vypracujeme cesto (dobre vybúchať - asi štvrť hodiny), necháme pod horúcim kastrólom odpočívať. Vyťahujeme na pomúčenom obruse.

 
Rýchla jablková štrúdľa

1,5 hrnčeka hladkej múky, 1/4 hrnčeka oleja, 1/4 hrnčeka vody, 1 lyžicu octu, cukor, vanilkový cukor, mletú škoricu, hrozienka, 600 g postrúhaných jabĺk, olej na vytretie pekáča, strúhanku, vajce.

Múku, olej, vodu a ocot vymiešame do vláčneho cesta, ktoré necháme chvíľu odstáť. Cesto rozvaľkáme na plát. Plát cesta posypeme strúhankou, navrstvíme postrúhané jablká, posypeme cukrom, hrozienkami, vanilkovým cukrom a škoricou. Zvinieme do závinu, potrieme vajcom a dáme piecť do vyhriatej rúry.

 
 Rýchly jablkový koláč pre dvoch

750 g jabĺk, 300 g polohrubej múky, 300 g práškového cukru, 2 vajcia, 1 lyžičku sódy bikarbóny, 2 dl oleja, 1 dl mlieka, 1 čokoládu.

Olúpané, jadrovníkov zbavené jablká nastrúhame na rezance, primiešame múku, práškový cukor, vajcia, sódu bikarbónu, olej a mlieko. Masu dáme upiecť na vymastenom a múkou vysypanom pekáči. Po upečení polejeme čokoládou. Ak koláč pripravujú dvaja, celková príprava a upečenie netrvá dlhšie ako 30 minút.

 
Jednoduchý jablkový koláč

250 g hladkej múky, 130 g práškového cukru, 2 vajcia, 1/2 vrecúška kypriaceho prášku, 250 g stuženého tuku. Plnka: 750 g jabĺk, 2 vrecúška vanilkového cukru, 1 lyžičku mletej škorice.

Múku rozmiešame s kypriacim práškom, zmiešame s práškovým cukrom, vajcami a so zmäknutým tukom. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na dve časti. Jednu časť dáme na vymastený a múkou vysypaný plech, cesto popicháme vidličkou a dáme naň nahrubo postrúhané jablká, ktoré posypeme vanilkovým cukrom a mletou škoricou. Prikryjeme druhou polovicou cesta a tiež popicháme vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre 30 až 40 minút. 

 
Mriežkový koláč s jablkami

1 lístkové cesto, 5 vajec, 100 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 60 g strúhanej čokolády na varenie, 1 balíček vanilkového cukru, strúhanú kôra z 1 citróna, 1 kg jabĺk alebo hrušiek, šťavu z polovice citróna, 60 g mandlí, alebo lieskových orieškov, maslo na vymastenie plechu, marhuľový džem.

Z lístkového cesta oddelíme štvrtinu na mriežky a zostávajúce cesto rozvaľkáme a rozložíme na vymastený plech. Žĺtky s polovicou práškového cukru, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou vyšľaháme do peny. Z bielkov a z druhej polovice cukru ušľaháme sneh, ktorý vmiešame do žĺtkovej peny. Nakoniec vmiešame múku a postrúhanú čokoládu. Lístkové cesto na plechu poprepichujeme vidličkou a nalejeme naň lístkové pripravenú masu. Jablká pokrájane na plátky rozložíme na masu, preložíme prúžkami lístkového cesta do tvaru mriežky a posypeme mandľami. Pečieme v predhriatej rúre asi 45 minút. Upečený koláč potrieme marhuľovým džemom.

 
Šťavnatý jablkový koláč

250 g polohrubej múky, 125 g tuku na pečenie (napríklad Hera), 60 g práškového cukru, 1 lyžičku škorice, 1.3 kg jabĺk, 1 citrón, 4 vajcia, 100 g kryštálového cukru, 2.5 dl kyslej smotany, 2 dl šľahačkovej smotany, 50 g mandľových lupienkov.

Múku vymiesime s tukom, práškovým cukrom, škoricou a jedným vajcom. Dobre vymiešaným cestom vystelieme formu – dno i bočné strany a odložíme na 30 minút do chladničky. Jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovník a prekrojíme na polovice. Pokvapkáme ich vodou rozmiešanou s citrónovou šťavou. Jablká postupne nakrájame na plátky hrubé asi 5 mm a ukladáme ich nahusto do formy s cestom. Tri vajcia vymiešame so smotanou, šľahačkovou smotanou a kryštálovým cukrom. Zálievku nalejeme na jablká. Pečieme pri teplote 160 až 170 stupňov Celzia asi 40 minút. Upečený koláč posypeme mandľovými lupienkami.

 
Tvarohovo-jablkový zákusok

150 g hrubej múky, 100 g práškového cukru, 1 vajce, prášok do pečiva, 100 g masla. Náplň: 1 tvaroh, 400 g jabĺk, 100 g kryštálového cukru, 1 lyžičku Zlatého klasu.

Zo surovín vymiešame cesto a natlačíme ho do formy alebo do remosky. časť si ponecháme na mrveničku. Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a postrúhame. Zmiešame s tvarohom, lyžičkou Zlatého klasu a cukrom a navrstvíme na cesto. Z odloženej časti cesta urobíme mrveničku, ktorou posypeme vrstvu jabĺk a tvarohu. Upečieme.

 
Jablkový závin s marcipánom I

450 g lístkového cesta, 750 g kyslejších jabĺk, 1 vrecúško hrozienok namočených v rume, 200 g marcipánovej hmoty, múku na vysypanie dosky, 100 g posekaných lieskových orieškov, 2 vrecúška vanilkového cukru, 1 bielok, 1 žĺtok, práškový cukor, 1 lyžičku škorice.

1/5 lístkového cesta si odložíme na ozdobenie. Z väčšej časti cesta vyvaľkáme plát na hrúbku asi 3 mm. Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a pokrájame na tenké plátky. Zmiešame ich s orieškami, hrozienkami, vanilkovým cukrom a škoricou. Jablkovú hmotu rovnomerne navrstvíme na plát cesta. Posypeme postrúhanou marcipánovou hmotou. Bočné okraje preložíme, aby sa nám jablká nevysypali a urobíme závin, ktorý preložíme na pekáč. Závin potrieme žĺtkom. Z časti lístkového cesta vyvaľkáme plát hrubý asi 3 mm a ozdobným kolieskom z neho nakrájame pásiky široké asi 1,5 cm. Pásikmi vytvoríme na závine mriežku. Ozdobený závin potrieme bielkom. Závin pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia asi 30 minút. Upečený závin posypeme práškovým cukrom.

 
Jablkový závin s marcipánom II

450 g lístkového cesta, 750 g jabĺk, hrozienka namočené v rume, 100 g posekaných lieskovcov, 2 vrecúška vanilkového cukru, 1 lyžicu škorice, 200 g marcipánovej hmoty, 1 žĺtok.

Na rozvaľkané cesto navrstvíme postrúhané jablká, hrozienka, posekané lieskovce, vanilkový cukor, škoricu a postrúhanú marcipánovú hmotu. Zvinieme do závinu, potrieme žĺtkom a upečieme.

 
Jablkové minibábovky

2 vajcia, 200 g práškového cukru, 1/2 šálky sušených marhúľ (alebo zmesi), 1/3 šálky sušených sliviek, 1 lyžičku škorice, 1 vrecúško kypriaceho prášku, 0,5 dl becherovky, 1/2 šálky mandľových lupienkov, 1/3 šálky polohrubej múky, 1,5 dl oleja, 2 lyžice masla, 1 jablko, 2 dl mlieka, 1 lyžicu medu, 2 lyžice pudingového prášku, 1 dl mandľového likéru (amareto).

Formičky na minibábovky vytrieme maslom. Vajcia šľaháme na elektrickom šľahači, postupne pridávame cukor, kypriaci prášok zmiešaný s polohrubou múkou, škoricu, časť nadrobno pokrájaného sušeného ovocia (časť si necháme na ozdobenie), nadrobno pokrájané sušené slivky, mandľové lupienky, postrúhané jablko (šťavu vytlačíme), becherovku, olej. Zmes nalejeme do formičiek a upečieme. V časti mlieka rozpustíme pudingový prášok. Mlieko privedieme do varu a postupne prilievame mlieko s práškom. Uvaríme pomerne riedky puding. Do odstaveného pudingu primiešame med a mandľový likér. Upečené, vychladnuté bábovky prelejeme vychladnutým pudingom a ozdobíme sušeným ovocím.

 
Tetkina jablková torta

100 g cukru, 4 veľké jablká, 3/4 l vody, 2 vanilkové pudingy, 1 vrecúško okrúhlych piškót. Na ozdobenie: 1 nízkotučný tvaroh, 1 kyslú smotanu, cukor, jahody, kivi, čokoládu.

Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov, postrúhame ich a dáme do vody variť. Varíme ich asi 10 minút. Pudingové prášky rozmiešame v malom množstve vody a za stáleho miešanie pridáme k variacim sa jablkám. Pridáme cukor, zamiešame a necháme mierne vychladnúť. Do tortovej formy poukladáme jednu vrstvu piškót, zalejeme ich polovicou jablkového pudingu, opäť dáme vrstvu piškót a jablkového pudingu. Povrch zarovnáme a necháme stuhnúť. Tvaroh vymiešame so smotanou a cukrom a zmesou, pomocou cukrárenského vrecúška, ozdobíme povrch vychladnutej torty. Dozdobíme jahodami, plátkami kivi a čokoládou.

 
Mrkvovo-jablkové pyré

300 g mrkvy, 250 g jabĺk, citrónová šťava, cukor, škorica.

Očistenú mrkvu nakrájame na menšie kúsky a uvaríme. Očistené jablká nakrájame na plátky, podlejeme vodou, pridáme trochu citrónovej šťavy a dusíme do mäkka. Podusené jablká rozmixujeme spolu s uvarenou mrkvou, dochutíme cukrom, citrónovou šťavou a škoricou.

 
Sypaný jablkový koláč

1 kg postrúhaných jabĺk, 250 g polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 250 g detskej krupice, 1 vrecúško kypriaceho prášku, 1 vrecúško škoricového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, marhuľový (alebo iný) džem, 125 g masla.

Múku, krupicu, cukor a kypriaci prášok zmiešame a zmes rozdelíme na tri časti. Na vymastený pekáč navrstvíme jednu časť múkovej zmesi. Posypeme polovicou postrúhaných jabĺk, škoricovým cukrom, vanilkovým cukrom a džemom. Zasypeme ďalšou tretinou múkovej zmesi, jablkami, škoricovým cukrom, vanilkovým cukrom, džemom. Nakoniec navrstvíme tretiu tretinu múkovej zmesi, ktorú polejeme maslom.

 
Ťahaný jablkový závin

Cesto: 300 g hladkej múky, 1 vajce, 1 lyžicu masti, 1 lyžičku octu, na hrot noža soli, 1 dl vlažnej vody. Náplň: 300 g jabĺk, 100 strúhanky, maslo, 100 g kryštálového cukru, 50 g orechov, 50 g hrozienok, 1 škoricový cukor.

Zo surovín pripravíme cesto, ktoré rukami povyťahujeme na plát. Na masle opražíme strúhanku, ktorou posypeme cesto. Navrstvíme postrúhané jablká, posypeme hrozienkami, polámanými orechmi, škoricovým cukrom a kryštálovým cukrom. Všetko to stočíme do závinu a upečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení posypeme práškovým cukrom.

 
Šálkový koláč s jablkami

2 šálky hladkej múky, 1 šálku práškového cukru, 2 vajcia, 1/2 prášku do pečiva, 1 Pamu alebo Palmarín.

Všetky prísady zmiešame a vypracujeme cesto. Polovicu vyklopíme na dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, uložíme na vymastený a múkou posypaný plech. Na cesto nastrúhame jablká, ktoré posypeme práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Z druhej polovice vyvaľkáme plát a položíme ho na postrúhané jablká. Cesto poprepichujeme vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení posypeme práškovým cukrom a krájame na obdĺžniky.

 
Jednoduchý jablkový závin

500 g hladkej múky, 1 margarín (Hera) alebo maslo (250 g), 20 g kvasníc, asi 2,5 dl mlieka. Náplň: 500 g jadrovníkov zbavených jabĺk, 100 g cukru, 1 lyžičku škorice.

Múku, zmäknuté maslo. rozdrobené kvasnice a mlieko zmiešame a vypracujeme cesto. Odložíme ho asi na 2 hod do chladu odpočinúť. Cesto rozvaľkáme, posypme postrúhanými jablkami zmiešanými s cukrom a škoricou a zvinieme do závinu. Vložíme do rúry, ktoré zapneme na 220 stupňov Celzia a upečieme.

 

Jablková bábovka bez tuku

200 g kryštálového cukru, 4 vajcia, 1 vrecúško vanilkového cukru, 200 g hrubej múky, 1/2 vrecúška prášku do pečiva, 1/2 vrecúška prášku do perníka, 200 g postrúhaných jabĺk, štipku soli, hrozienka, kokos.

Z cukru, vanilkového cukru a žĺtkov vymiešame metličkou piškótové cesto. Pridáme preosiatu múku s práškami do pečiva a jablká. Nakoniec primiešame tuhý sneh z bielkov vyšľahaný so štipkou soli. Pečieme vo vymastenej a strúhankou (alebo strúhanými piškótami) vysypanej bábovkovej forme pri teplote 180 stupňov Celzia. Posypeme práškovým cukrom. Môžeme pridať aj hrozienka, orechy alebo strúhaný kokos.

 
Perníkový koláč s jablkami a kakaom

3 vajcia, 250 g cukru, 50 g medu, 1 lyžicu kakaa, 2 dl oleja, 400 g polohrubej múky, vanilkový cukor, 600 g postrúhaných jabĺk, 2 lyžice sódy bikarbóny, 1 lyžičku mletej škorice, za hrsť hrozienok.