Na tomto webe používame súbory cookie, aby sme vám umožnili funkciu objednávania (funkčné cookies) a na analýzu návštěvnosti Google analytics (analytické cookies).

Záhradkár v júni

Záhradkár v júni

Jún je pre záhradkárov mesiacom, kedy začínajú dozrievať prvé plody a fáza pestovania začína prechádzať do fázy spracovania.

zahrada-v-juni-02


Jedným z najviac obľúbených ovocných druhov sú jahody. Ich zber začína začiatkom júna a trvá približne 3 až 4 týždne. Záhradkári by však nemali zanedbávať ani pozberové ošetrovanie jahodoviska. Hneď po zbere je potrebné rastliny okopať, odstrániť choré a poškodené listy a pokračovať vo výžive a ošetrovaní. Sadenice sú po zbere vyčerpané, preto je dôležité ich hnojenie a závlaha aj počas horúcich letných mesiacov. V tomto období dochádza k iniciácii kvetov pre budúcu úrodu, vďaka čomu sa znížená starostlivosť veľmi výrazne dokáže prejaviť vo výške nasledovných úrod.

zahrada-v-juni-01

Jún je tiež obdobím pre jeden z najdôležitejších a najviac zanedbávaných zásahov – prebierku plodov. Zásah sa používa najmä u jadrového, ale tiež u kôstkového ovocia. Júnovým opadom sa strom prirodzene zbavuje nadbytočnej násady plodov. Stále však zostáva na strome nadmerné množstvo plodov, vyžadujúce redukciu. Pri zanedbaní tohto zákroku by strom priniesol úrodu malých a poškodených plodov, s veľkým podielom plodov neštandardnej kvality. V prvom rade odstraňujeme plody zakrpatené, deformované a poškodené vplyvom škodcov alebo choroby. Ak zostáva na strome stále nadbytok plodov, v odstraňovaní pokračujeme. U jabloní by mali po prebierke zostať na strome samostatné plody /maximálne dvojice plodov/, na vzdialenosť cca 10 až 15 cm od seba. Zásah robíme ručne alebo menšími nožnicami. V druhom prípade však hrozí pri neopatrnom zachádzaní poškodenie plodov nožnicami. Výhodou tohto zásahu je tiež potlačenie alternácie /striedavej rodivosti/, ktorá má priamu súvislosť práve s množstvom ponechaných plodov na strome.

zahrada-v-juni-03

Koniec mája až začiatok júna je tiež vhodným obdobím pre tzv. „Šittov rez marhúľ“. Pri tomto zásahu skracujeme mladé letorasty marhúľ o ½ až 2/3, v závislosti od sily letorastov, násady plodov a kondície stromu. Zrezaním podporíme sekundárne rozkonárenie letorastov, čím docielime kompaktnejšiu korunu a vytvorenie väčšieho priestoru pre budúcu úrodu. Ak sa zásah vykoná do polovice júna, stihnú sa na sekundárnych konároch ešte v danom roku vydiferencovať kvetné puky, ktoré v následnom roku prinesú úrodu. Hlavnou výhodou tohto rezu je skutočnosť, že kvitnutie týchto kvetov sa oddiali približne o týždeň, čím sa eliminuje riziko namrznutia kvetov vplyvom neskorých jarných mrazov.

zahrada-v-juni-04

Koncom mesiaca začínajú dozrievať ďalšie ovocné druhy, ako ríbezle, egreše a maliny. Sú to ovocné druhy s pomerne mäkkými plodmi, preto by mal záhradkár dať pozor najmä na vystihnutie ideálneho termínu zberu. V opačnom prípade mu úroda opadne, alebo sa vďaka prezretiu zúži okruh možností na spracovanie. Zrelé plody sú mäkké a obsahujú popri ďalších látkach veľké množstvo cukrov, vďaka čomu sú veľmi krátko skladovateľné a rýchlo môže dôjsť k ich znehodnoteniu. Preto je potrebné plody spracovať v deň obratia, najneskôr na druhý deň.

Ing. Marián Komžík