Na tomto webe používame súbory cookie, aby sme vám umožnili funkciu objednávania (funkčné cookies) a na analýzu návštěvnosti Google analytics (analytické cookies).

Exotická fejchoa

Exotická fejchoa

Fejchoa (Feijoa sellowiana Berg., syn. Acca sellowiana Burret) je subtropická ovocná drevina pochádzajúca z Južnej Ameriky. Odtiaľ sa zásluhou francúzskeho botanika Andréeho dostala koncom 19.storočia do Európy. To bola jej vstupná brána pre rozšírenie do ďaľších subtropických oblastí. V súčasnosti sú jej hlavné pestovateľské oblasti pobrežie Stredozemného a Čierneho mora, Kalifornia a Nový Zéland.

Fejchoa je stálezelený ker alebo nízky stromček, v domovine dosahujúci výšku do 5 m. V nádobe dorastá do výšky asi 2 m. Botanicky ju zaraďujeme do čeľade myrtovité (Myrtaceae). Listy sú pevné, eliptické až oválne, na spodnej strane plstnaté. Kvety sú obojpohlavné, veľké 3 - 4 cm. Vyrastajú z pazúch listov, zväčša jednotlivo alebo po dvoch. Atraktívne pôsobia dlhé červené tyčinky (na jednom kvete až 120 ks) so žltými prašníkmi na koncoch. Okvetné lístky sú bielej farby a zvláštnosťou je, že sú jedlé. Obdobie kvitnutia začína v máji, ale rastlina kvitne postupne až do jesene. Do rodivosti sa dostáva v 3. - 4. roku. Plodom je 5 - 8 dielna mnohosemenná bobuľa vajcovitého tvaru, veľká cca 6 cm a vážiaca od 15 - 60 g. Dozrieva 5 - 7 mesiacov po odkvete, v závislosti od vonkajších podmienok. Tenká pevná šupka sa v čase dozrievania sfarbuje do žlta, občas s jemným červeným líčkom. Jej povrch je pokrytý tenkou voskovou vrstvou. Nakoľko zrelé plody pred úplným dozretím opadávajú, zberáme ich ešte pred týmto obdobím. Dozrú pri izbovej teplote asi za 7 - 14 dní. Dužina je biela až nazelenalá, v zrelosti žltá. Má príjemnú šťavnatú, mierne kyslú chuť. Vôňou pripomína jahody a ananás. Obsahuje asi 60% vody, 1,5 - 3,5% kyseliny jablčnej, 10 - 12% cukrov, 25% pektínu. Z nutričných látok obsahuje najmä vitamín C a jód, ktorého obsah v plodoch je asi 3 mg/kg plodov. Plody je najlepšie skonzumovať do 1 týždňa. Vhodné sú tiež na spracovanie. Vyrábajú sa z nich najmä džemy a marmelády, ale tiež sirupy, želé, vína a liehoviny.

Fejchoa sa dá s úspechom pestovať i v bytových podmienkach. Sadenice získame najlepšie nákupom u pestovateľov subtropických rastlín, alebo si ich dopestujeme sami potápaním alebo výsevom semien. Je možné tiež rozmnožovanie odrezkami, kde sú však veľké výpadky a výsledný efekt je veľmi slabý. Najjednoduchšie je generatívne rozmnožovanie semenami. Semená klíčia približne za 12 dní. Mladé rastlinky je potrebné čo najskôr presadiť do malých črepníkov. Pekné výpestky získame tiež potápaním, nevýhodou je však dlhá doba zakoreňovania, ktorá je až 5 mesiacov. Tiež je potrebné mať materskú rastlinu, ktorej výhonky budeme potápať.

Rastliny každoročne presádzame do vždy väčších nádob. Substrát by mal byť ľahký, s vyšším obsahom humusu a piesku. Pre dobrú štruktúru substrátu pravidelne kypríme povrch pôdy. Dbáme pritom, aby sme nepoškodili korene. Zavlažujeme pravidelne malými dávkami. Premokrený alebo vysušený substrát spomaľuje rast rastlín. Hnojíme každých 10 - 14 dní viaczložkovým hnojivom. Nakoľko fejchoa neznáša vápnik, zohľadňujeme tento fakt i pri kúpe hnojiva. Používame hnojiva bez obsahu vápnika. Pre dosiahnutie bohatého kvitnutia potrebuje fejchoa v predjarnom až jarnom období zvýšenú dávku fosforu. Druhé obdobie, kedy je zvlášť náročná na výživu a vlahu je dozrievanie plodov. Rastliny, ktoré sú v tomto období dostatočne zavlažované a prihnojované majú väčšie plody a vyzretejšie plody, úrody vyššie o 20 - 30 % a dostatočne vyzreté pletivá listov a konárov, čím sú správne pripravené na prezimovanie. Koncom leta začneme znižovať dávky hnojív a v októbri s hnojením prestaneme. V zimnom období zalievame veľmi opatrne a prihnojujeme len symbolicky (približne 1x za 3mesiac).

Nádoby s rastlinami umiestňujeme na svetlé slnečné miesto. V lete ich vynášame na balkóny alebo terasy, kde ostávajú až do jesene. Fejchoa síce znáša mrazy až - 5ºC, krátkodobo i - 10ºC, nakoľko však dochádza pri nich k poškodeniu listov i konárov, je lepšie sa im vyhnúť a rastliny ešte pred ich nástupom preniesť do bytu. Prezimujú v svetlej chladnej miestnosti. Ak nemáme možnosť zabezpečiť im v zimnom období tieto podmienky, je možné ich prezimovať i pri izbovej teplote. Dôležitá je tiež teplota pôdy. Pri podchladení koreňov rastlina dostane šok a reaguje hromadným opadom listov.

Fejchoa tvorí riedke koruny, nezahusťuje a nevyžaduje preto špeciálny rez. Potrebné je iba každoročné silné zrezanie vyrodených konárov, nakoľko rodí na mladých letorastoch a týmto zásahom podporíme ich tvorbu. Tento zásah sa odporúča vykonať v jarnom období, tesne pred začiatkom plného hnojenia. Následným efektom je tvorba nových pevných letorastov, ktoré sú nositeľmi budúcej úrody. Nezabúdame tiež na pravidelné odstraňovanie suchých a poškodených konárov, ako i konárov vyrastajúcich z koreňov a bázy kmeňa.

Na choroby fejchoa nie je v našich podmienkach náchylná. Zo škodcov sa môžu sporadicky vyskytnúť červce alebo puklice.

Ing. Marián Komžík