- Hlavná stránka
- Produkty
- Ovocné výpestky a vinič
- Bylinky a netradičná a trváca zelenina
- JAKON "DIMI", kont.

JAKON "DIMI", kont.
Jakon (Polymnia sonchifolia) pochádza z východných svahov Ánd, kde rastie do nadmorskej výšky 3300 m.n.m. Ide o tradičnú plodinu Inkov, ktorá sa v Peru, Bolívii a Argentíne nazýva „yacón“, v Ekvádore sa používa názov „jicama“, čo je však medzinárodný názov pre úplne inú nepríbuznú rastlinu. Vo veľkom sa pestuje v domácich záhradách severnej Argentíny a pravidelne sa s ním stretávame aj na trhoch ekvádorského Latacunda.
Ide o vytrvalú bylinu, v našich podmienkach jednoročnú. Rastlina dosahuje výšku až 2 metre, je celá chlpatá, svetlo alebo tmavozelená, často sfarbená mierne do fialova. Plod je nažka, tie sa však v našich klimatických podmienkach tvoria výnimočne. Jakon má dva druhy hľúz, oddenkovité, ktoré nápadne pripomínajú hľuzy topinamburov a slúžia k ďalšiemu množeniu. Koreňové hľuzy vyrastajú po piatich až dvadsiatich vo zväzku a majú nepravidelne vretenovitý až guľovitý tvar. Dosahujú v priemere 200 až 500 g, ale tiež až 2 kg. Majú slabú, šedohnedú až fialovú pokožku, ktorá na vzduchu veľmi rýchlo tmavne. Dužina je krehká, chrúpajúca, šťavnatá a mierne sladká, farby biele, krémovo žlté niekedy až mierne fialové.
Koreňové hľuzy jakonu obsahujú až 90 % vody a v sušine asi 6 % bielkovín, 1,4 % tuku, 85 % sacharidov, takmer 4 % vlákniny a 3,6 % minerálnych látok. Plody sa dajú veľmi dobre použiť pri prevencii proti diabetu a obezite a tiež pri liečení týchto stavov.
Hľuzu je však možné použiť aj k produkcii fruktózy a fruktózovaného sirupu. Hľuzy Jakonu sa obvykle konzumujú surové ako zelenina. Narezané sa pridávajú do zeleninových šalátov, ktorým dodávajú charakteristickú chuť a konzistenciu. Je ich možné aj tepelne spracovať varením alebo pečením. V Andách sa často strúhajú a cez kúsok látky sa vytláča sladký, osviežujúci nápoj, ktorý sa zahusťuje do tmavého hnedého sirupu alebo kociek nazývaných „chaucaca“. Stonky mladých rastlín sa upravujú varením ako listová zelenina. Obsahuje 11 – 17 % bielkovín, 2 – 7 % tuku a 38 – 41 % sacharidov v sušine.
Pestovanie
V našich klimatických podmienkach je jakon vhodnou rastlinou predovšetkým pre drobných pestovateľov. K jeho rozmnožovaniu sa používajú oddenkovité hľuzy, ktoré sa nechávajú prezimovať. Výsadba sa uskutočňuje v polovici mája a hľuzy sa zbierajú hneď po prvých jesenných mrazoch. K urýchleniu vegetácie je vhodné jakon predpestovať, a rastliny vysádzať vtedy keď dosiahnu výšku 15 – 25 cm, do sponu 0,6×0,6 – 1 m. Obraté hľuzy je potrebné rýchlo spracovať alebo uskladniť odpovedajúcim spôsobom.