Lekváre, džemy a marmelády

Lekváre, džemy a marmelády

Čerešňový džem

Potrebujeme:
1 kg vykôstkovaných čerešní, 0,40kg cukru, 1 Gelfix 1:2, čajovú lyžičku kyseliny citrónovej
Ako na to:
Čerešne zasypeme cca 100g cukru a necháme pár hodín odstáť (uvádza sa pol hodina, ale môžete kľudne aj cez noc..), následne z časti postláčame (aby ostali aj väčšie kusy) a dame variť. Masu privedieme do varu, necháme za stáleho miešania povariť dve minúty a následne pridáme Gelfix rozrobený s dvoma lyžicami cukru. Varíme ďalších 5 minút. Potom pridáme do masy zvyšok cukru a varíme do zhustnutia, t.j. cca 30 minút. Na záver pridáme ešte čajovú lyžičku kyseliny citrónovej, zamiešame a plníme do umytých sucjých pohárov. Vychladnúť necháme hore dnom.


Ostrý džem z broskýň a hrozna 

Potrebujeme:
1 kg broskýň, 20 dkg hrozna, asi 5 cm čerstvého zázvoru, 40 dkg želírovacieho cukru, 1 ČL kyseliny citrónovej

Ako na to:
Broskyne a hrozno sparte vriacou vodou a olúpte, rozkrojte a zbavte kôstok a jadierok. Ovocie nakrájajte na kúsky. Zázvor olúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle. Všetko zmiešajte a asi 5 min. varte. Potom do ešte nie celkom rozvarenej ovocnej hmoty vmiešajte želírovací cukor a kyselinu citrónovou a za stáleho miešania vate ešte 4 min. Hotový džem nalejte do pohárov, uzavrite a otočte hore dnom.
 


Marhuľový džem

Potrebujeme:
10 kg prezretých mäkkých marhúľ, 3, 5 kg krupicového cukru, šťava z 10 citrónov

Ako na to:
Marhule umyte, zbavte kôstok a nakrájajte. V širokom hrnci ich varte asi 6 min., potom pridajte cukor a citrónovou šťavu. Varte ďalších 5 min., kým sa cukor nerozpustí. Potom džem nalejte do pohárov, ktoré uzavrite a otočte hore dnom.

Slivkový lekvár

Ingrediencie:
4 - 5 kg sliviek, 0.5 kg cukru, 3 dl octu

Postup prípravy:
Umyté slivky večer vykôstkujeme, presypeme cukrom, občas premiešame a necháme do rána stáť. Do smaltovaného hrnca dáme na dno 0.5 cl octu, na to hneď vysypeme slivky a varíme na miernom ohni 5-6 hodín bez miešania. Keď slivky svoj obsah zmenšia na polovicu zložíme zo sporáka, dobre vyšľaháme drôtenou metličkou a hneď plníme do sklenených pohárov. Lekvár je jemný, stredne hustý a keď ochladne, ešte viac zhustne.