Ovocné šaláty

Ovocné šaláty

Ovocný šalát so škoricou

Ingrediencie:
vodný melón, nektarinky, jablká, škorica.

Postup prípravy:
Ovocie nakrájame na kocky, premiešame so škoricou (alebo škoricovým cukrom). Vychladíme a podávame.

 
Jablkový šalát s vlašskými orechmi

Ingrediencie:
250 g letných jabĺk, 1 hlávkový šalát, 1 mladá cibuľa, 1 Harmónia Chuti, 2 lyžice vlašských orechov, šťava z jedného citrónu.

Postup prípravy:
Očistený šalát rozoberieme na jednotlivé listy, jablká zbavené jadierok nakrájame aj so šupkou na tenké plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Na misu dáme roztrhané šalátové listy, plátky jabĺk a pokrájanú cibuľku a povrch posypeme posekanými orechmi. Do vody nasypeme Harmóniu Chuti, pridáme zvyšok citrónovej šťavy, korenie, soľ a dôkladne premiešame. Šalát zalejeme dresingom a ihneď podávame.


Let draka

Ingrediencie:
15 jabĺk, 10 lyžíc škrobu, 20 dkg cukru, 15 dl oleja, 1 hrsť sezamových semienok.

Postup prípravy:
Jablká ostrúhame a nakrájame na kocky, obalíme v škrobe a usmažíme. Rozpustíme si cukor(na karamel) s olejom a usmažene jablka obalíme karamelom.(Na tanieri karamel skúsime ťahať ako nitky - je to pekné). A ako posledný krok posypeme jablká sezamovými semienkami.

 
Ovocný šalát s kuracím mäsom

Ingrediencie:
200 g uvareného kuracieho mäsa, 150 g jabĺk, 100 g konzervovaných broskýň, 100 g konzervovaných mandarínok, 100 g majonézy, 50 g šľahačky, soľ, šťava z broskýň.

Postup prípravy:
Mäso a ovocie nakrájame na veľké kocky. Primiešame majonézu, vyšľahanú šľahačku. Dochutíme soľou. Ak je potrebné šalát prichutíme a zriedime šťavou z broskýň. Šalát môžeme podávať vo vysokých pohároch. Na dno dáme hlávkový šalát ozdobený bylinkami, pažítkou, petržlenovou vňaťou. Pridáme ovocný šalát. Vrch ozdobíme mätou alebo medovkou.


Výborný ovocný šalát tety Ivetky

Ingrediencie:
1 väčšia mrkva, 1 veľké jablko, 3 mandarínky (pomaranč), 1 kiwi, 3 lyžice mletých orechov, 3 lyžičky medu,

Postup prípravy:
Jablko, mrkvu, mandarínky a kiwi očistíme. Jablko a mrkvu nastrúhame, mandarínky a kiwi pokrájame na maličké kúsky. Všetko spolu premiešame. Chvíľu necháme postáť, dochutíme medom a posypeme pomletými orechmi.

 
Ovocný šalát

Ingrediencie:
2 hlávky šalátu, 1 pomaranč, 1 grapefruit, 1 citrón, 2 lyžice orechov, 1 viazanička reďkovky, tatárska omáčka.

Postup prípravy:
Hlávkový šalát umyjeme a nakrájame na hrubšie rezance. Olúpaný pomaranč a grapefruit nakrájame na tenké kolieska a pokvapkáme citrónovou šťavou, reďkovku nastrúhame, orechy nasekáme a všetko spolu aj s tatárskou omáčkou zmiešame s nakrájaným hlávkovým šalátom.

Podávame k vyprážanému alebo grilovanému mäsu.


Ovocný šalát

Ingrediencie:
3 plátky ananásu (možno použiť aj z kompótu), 2 banány, 2 jablká, 1 strapec hrozna, 1 hrsť Nestlé Corn flakes, 1/2 šálky kondenzovaného mlieka, 1 majonéza.

Postup prípravy:
Ananás, banány a jablká pokrájame na plátky alebo kocky, pridáme hrozno. Majonézu premiešame s kondenzovaným mliekom, zmiešame s ovocím a posypeme Corn Flakes. Šalát dáme vychladiť a podávame ho do listu šalátu.

 
Ovocný šalát

Ingrediencie:
1 kiwi, 1 broskyňa, 7 jahôd, 1 banán, čučoriedkový džem, 30 dkg müsli s tropickým ovocím, šťava z pomaranča.

Postup prípravy:
Nakrájame kiwi, broskyňu, jahody, banán a premiešame. Zalejeme šťavou z pomaranča a posypeme Müsli Nestlé s tropickým ovocím. Ozdobíme 1 lyžicou čučoriedkového džemu.

 

Ovocný šalát

Ingrediencie:
2 hlávky šalátu, 1 pomaranč, 1 grapefruit, 1 citrón, 2 lyžice orechov, 1 viazanička reďkovky, tatárska omáčka.

Postup prípravy:
Hlávkový šalát umyjeme a nakrájame na hrubšie rezance. Olúpaný pomaranč a grapefruit nakrájame na tenké kolieska a pokvapkáme citrónovou šťavou, reďkovku nastrúhame, orechy nasekáme a všetko spolu aj s tatárskou omáčkou zmiešame s nakrájaným hlávkovým šalátom. Podávame k vyprážanému alebo grilovanému mäsu.


Zamilovaní do ovocia

Ingrediencie:
1 ananás, 1/4 melóna, 2 banány, 500 g hrozna, 1 šľahačka v spreji, postrúhané mandle.

Postup prípravy:
Prichystáme si dva taniere, jednu misku a ingrediencie. Dôkladne umyjeme celý ananás a rozkrojíme ho na dve polovičky. Každú polovičku potom nakrojíme priečne a pozdĺžne tak, aby nám šupka pridržiavala kocky ananásovej dužiny. Umyjeme hrozno a odstránime z neho stopku, banán nakrájame na kolieska a vodný melón na kocky, všetko mierne premiešame v miske. Nakrájaný ananás položíme doprostred taniera (na každý tanier jeden ananás) a obsypeme zmiešaným ovocím. Šľahačkou nakreslíme na ovocie srdiečko a posypeme strúhanými mandľami. Ovocie je vhodné dopredu vychladiť.


Ovocný šalát s jogurtovou zálievkou

Ingrediencie:
200 g jahôd, 200 g hroznového vína, 2 banány, 2 pomaranče, 2 kiwi, 200 ml bieleho jogurtu, 1 lyžica červeného vína, 1 lyžica ríbezľovej zaváraniny.

Postup prípravy:
Všetko ovocie pokrájame, ukladáme do pohárov a polejeme ho jogurtovou zálievkou. Tú ľahko pripravíme našľahaním bieleho jogurtu s lyžicou (najlepšie domácej) ríbezľovej zaváraniny a lyžicou sladkého červeného vína. Pred podávaním poháre zakryjeme a vložíme asi na pol hodiny vychladiť do chladničky. Poháre dobre vyzerajú, keď ich vkusne ozdobíme tiež zelenou mätou.

 

Ovocný šalát

Ingrediencie:
2 hlávky šalátu, 1 pomaranč, 1 grapefruit, 1 citrón, 2 lyžice orechov, 1 viazanička reďkovky, tatárska omáčka.

Postup prípravy:
Hlávkový šalát umyjeme a nakrájame na hrubšie rezance. Olúpaný pomaranč a grapefruit nakrájame na tenké kolieska a pokvapkáme citrónovou šťavou, reďkovku nastrúhame, orechy nasekáme a všetko spolu aj s tatárskou omáčkou zmiešame s nakrájaným hlávkovým šalátom.

Podávame k vyprážanému alebo grilovanému mäsu.


Ovocný šalát

Ingrediencie:
3 plátky ananásu (možno použiť aj z kompótu), 2 banány, 2 jablká, 1 strapec hrozna, 1 hrsť Nestlé Corn flakes, 1/2 šálky kondenzovaného mlieka, 1 majonéza.

Postup prípravy:
Ananás, banány a jablká pokrájame na plátky alebo kocky, pridáme hrozno. Majonézu premiešame s kondenzovaným mliekom, zmiešame s ovocím a posypeme Corn Flakes. Šalát dáme vychladiť a podávame ho do listu šalátu.

 
Ovocný šalát

Ingrediencie:
1 kiwi, 1 broskyňa, 7 jahôd, 1 banán, čučoriedkový džem, 30 dkg müsli s tropickým ovocím, šťava z pomaranča.

Postup prípravy:
Nakrájame kiwi, broskyňu, jahody, banán a premiešame. Zalejeme šťavou z pomaranča a posypeme Müsli Nestlé s tropickým ovocím. Ozdobíme 1 lyžicou čučoriedkového džemu.


Ovocný šalát

Ingrediencie:
2 hlávky šalátu, 1 pomaranč, 1 grapefruit, 1 citrón, 2 lyžice orechov, 1 viazanička reďkovky, tatárska omáčka.

Postup prípravy:
Hlávkový šalát umyjeme a nakrájame na hrubšie rezance. Olúpaný pomaranč a grapefruit nakrájame na tenké kolieska a pokvapkáme citrónovou šťavou, reďkovku nastrúhame, orechy nasekáme a všetko spolu aj s tatárskou omáčkou zmiešame s nakrájaným hlávkovým šalátom. Podávame k vyprážanému alebo grilovanému mäsu.


Ovocný šalát

Ingrediencie:
2 hlávky šalátu, 1 pomaranč, 1 grapefruit, 1 citrón, 2 lyžice orechov, 1 viazanička reďkovky, tatárska omáčka.

Postup prípravy:
Hlávkový šalát umyjeme a nakrájame na hrubšie rezance. Olúpaný pomaranč a grapefruit nakrájame na tenké kolieska a pokvapkáme citrónovou šťavou, reďkovku nastrúhame, orechy nasekáme a všetko spolu aj s tatárskou omáčkou zmiešame s nakrájaným hlávkovým šalátom.

Podávame k vyprážanému alebo grilovanému mäsu.


Ovocný šalát s jogurtovou zálievkou

Potrebujeme:
200 g jahôd, 200 g hroznového vína, 2 banány, 2 pomaranče, 2 kiwi, 200 ml bieleho jogurtu, 1 PL červeného vína, 1 PL ríbezľovej zaváraniny

Ako na to:
Všetko ovocie pokrájajte, ukladajte do pohárov a polejte ho jogurtovou zálievkou. Tú si ľahko pripravíte našľahaním bieleho jogurtu s 1 PL (najlepšie domácej) ríbezľovej zaváraniny a 1 PL sladkého červeného vína. Pred podávaním poháre zakryte a vložte asi na 30 min. vychladiť do chladničky. Poháre ozdobte čerstvou mätou.


Ovocný šalát zo sušeného ovocia

Potrebujeme:
50 g sušených marhúľ, 50 g vykôstkovaných sušených sliviek, 50 g sušených hrušiek, 50 g sušených fíg, 50 g hrozienok, 25 g mandlí, 25 g pistácií, 25 g píniových semien, 200 ml pomarančového sirupu, na hrot noža kardamónu a škorice

Ako na to:
Sušené ovocie spolu s hrozienkami dobre umyte pod tečúcou vlažnou vodou, vložte do misy, zalejte studenou vodou, prikryte a nechajte zmäknúť v chladničke asi 24 hodín. Pred prípravou ovocie vyberte, nechajte na sitku odkvapkať a obschnúť, pridajte mandle, pistácie a píniové semená. Premiešajte, dajte do veľkej misy, trocha okoreňte kardamónom a škoricou, zalejte pomarančovým sirupom a znova opatrne premiešajte. Šalát nechajte vychladnúť v chladničke asi 3 hodiny. Podávajte s kockami ľadu.


Rokfortový šalát s ovocím

Potrebujeme:
200 g syra rokfort (Niva), 150 g banánov, 100 g ananásového kompótu bez nálevu, 100 g hrozna, 200 g kyslej krémovej smotany, šťava z ½ citrónu, 1 hlávka šalátu, soľ, mleté čierne korenie

Ako na to:
Syr a banány nakrájajte na kocky, pridajte kocky ananásového kompótu, hrozno prekrojené na polovice, kyslú smotanu, citrónovú šťavu, trochu soli, a korenia, na pásiky nakrájaný hlávkový šalát a všetko zľahka premiešajte.


Šalát s hroznom

Potrebujeme:
½ hlávky červenej kapusty, 2 kyslé jablká, 2 strapce hrozna, 4 PL octu, 4 PL oleja, 1 citrón, cukor, soľ, mleté čierne korenie

Ako na to:
Jemne nakrájanú kapustu posoľte, okoreňte, zalejte octom a olejom, poduste. V miske premiešajte s nastrúhanými jablkami a hroznom. Prislaďte a okyslite podľa chuti. Podávajte k mäsu alebo minútkam.


Jablkovo – pórový šalát so sezamom

Potrebujeme:
1 väčší pór, 2 jablká, 1 - 2 vajcia na tvrdo, 1 smotana, 2 PL horčice, sezam, soľ, vegeta

Ako na to:
Pór a jablká nakrájajte, pridajte pokrájané vajíčka, zmiešajte so smotanou a horčicou, dochuťte koreninami, a nakoniec pridajte sezam.


Šalát z grapefruitu

Potrebujeme:
2 grapefruity, 1 pomaranč, 2 jablká, 1 citrón, 100 g práškového cukru

Ako na to:
Grapefruity olúpte a pokrájajte na kocky veľkosti asi 2x2 cm .Vložte ich do sklenej alebo porcelánovej misky na miešanie. Priceďte šťavu z celého citróna a po posypaní práškovým cukrom pomiešajte a nechajte stáť 10-15 min.
Jablká olúpte, odstráňte jadrovníky a porežte na kocky (ako grapefruit). Tak isto olúpte pomaranč a rozdeľte ho na mesiačiky. Na jemnom strúhadle nastrúhajte trochu citrónovej a pomarančovej šupky a všetko dobre zamiešajte. Podľa chuti oslaďte trochou práškového cukru, zamiešajte, rozložte na sklenú misu a vložte do dobre chladiacej chladničky. Servírujte v malých miskách ľadovo studený.

TIP: Šalát má veľmi dobrú chuť po pokropení 50 ml ovocného likéru.