Význam pestovania menej rozšírených druhov ovocia

Význam pestovania menej rozšírených druhov ovocia

Menej známe ovocniny sa stali v posledných rokoch súčasťou našich záhrad. O ich rozširovanie a popularitu sa postarali výskumné ústavy, množstvo článkov a recenzií, časté prízvukovanie ich významu na prednáškach, ale veľa dobrých skúseností s nimi rozšírili medzi sebou aj samotný záhradkári. Dôvodov pre ich rozširovanie je veľa.

Z tých najhlavnejších treba uviesť:
- vysoký obsah nutričných látok, najmä vitamínu C,
- nenáročnosť na pôdne a klimatické prostredie,
- vhodnosť i do okrajových oblastí,
- výborná chuť plodov a vhodnosť na spracovanie,
- vítané spestrenie jedálnička.

menej-zame-10 menej-zame-11

           Plodová meruzalka Black Giant Missouri                Schizandra činska                                                        /detail nezrelých plodov/

Nie všetky tieto body sa vzťahujú ku každému druhu. Každý je niečím špecifický, niečím výnimočný. Spomeňme si aspoň v krátkosti význam jednotlivých druhov.
 

menej-zame-09
Jedna z najnovších noviniek - kríženec maliny a jahody
 

Aktinídia (Actinidia sp.) - táto subtropická liana bola pre svoje teplotné nároky málo rozširovaná. Máloktorý záhradkár vedel, že si chutné kiwi, ktoré je plodom tejto rastliny môže dopestovať aj doma. Pre svoju chuť a vysoký obsah vitamínu C sa stali tieto plody jedny z najpredávanejších dovozových ovocnín. V našich podmienkach doporučujeme skôr pestovanie drobnoplodých druhov. Ich plody sú veľkosti slivky a na rozdiel od predchádzajúceho druhu nie sú ochlpené. Z jedného kra sa dá dosiahnuť úroda až 70 kg. K ich pozitívam prispieva aj vysoká mrazuodolnosť, nakoľko znesú mrazy -15 až - 28 oC.

menej-zame-01
Actinidia arguta, odroda Weiki

Arónia čiernoplodá (Aronia melanocarpa) - ľudovo nazývaná tiež čierna jarabina. Veľmi skoro vstupuje do rodivosti, ktorá je vysoká a pravidelná. Plody obsahujú vysoký podiel farbív, ktoré sa často používajú i na prifarbovanie vína a muštov. Z nutričných látok obsahuje najmä vitamíny C, P, PP, B2, B9, ďalej karotén a rutín. Je všestranne použiteľná v potravinárstve, výborný je napríklad kompót z plodov arónie zaliaty vínom z čiernych ríbezlí. Z estetického hľadiska je to vzľadný ker alebo stromček, ktorý ulahodí oku aj v okrasnej výsadbe.

menej-zame-02  menej-zame-03
Arónia čiernoplodá, odroda Nero
   

Baza čierna (Sambucus nigra) - ker významný najmä v ľudovom liečiteľstve. Sušené i čerstvé kvety sa používajú na výrobu čajov, macerátov, sirupov a vín. Plody intenzívne farbia, využitie nájdu najmä v kuchyni, výborné sú však i na výrobu vína. Tu však doporučujem opäť vysoký prídavok ríbezlí. Baza je tiež významná medonosná rastlina.

menej-zame-04

Baza čierna

Brusnica (Vaccinum vitis-idaea) - typické vresovištné rastliny. Vyžadujú silne kyslú pôdu a veľa vlahy, pestovať sa môžu i vo vyšších polohách. Pri dobrých podmienkach jeden ker prinesie úrodu približne 0,5 kg plodov. Aromatické plody majú v kuchyni všestranné použitie. Dobrá gazdinka si napríklad určite divinu bez chutného brusnicového kompótu nevie ani predstaviť. Veľkou výhodou je tiež nenáročnosť na priestor, dá sa pestovať doslova na balkóne. Rozhodne doporučujem do každej záhrady.

brusnica_odroda_linnea
Brusnica, odroda Linnea

Čučoriedka veľkoplodá (Vaccinum corymbosum) - kry čučoriedky prinášajú úrody 5-9 kg z kra. Vynikajúcu aromatickú chuť plodov a všestrannosť použitia netreba rozpisovať. Ďaľšou veľkou výhodou je vysoká mrazuodolnosť a vhodnosť do vyšších polôh. Nevýhodou je vytvorenie kyslého prostredia, ktoré nevyhnutne vyžaduje.

cucoriedka
Čučoriedka vysoká

Drieň (Cornus mas) - významná medonosná a krajinotvorná rastlina. Kvitne veľmi skoro, ešte pred pučaním. Drobné žlté kvety na hnedom dreve sú veľmi estetické a pre včely sú prvou potravou. Na prostredie je nenáročný. Znesie nekvalitné pôdy aj sucho. Plody sú 2-3 cm veľké, rubínovočervené, vysokej nutričnej hodnoty a s vysokým obsahom vitamínu C. Sú všestranné na kuchynské spracovanie, známa je tiež tradičná drienkovica.

Dula (Cydonia oblonga) - vyžaduje teplé lokality s ľahkými pôdami. Neznáša nadbytok vápna pôde, ktorý u nej spôsobuje chlorózy na listoch. Rodí bohato a pravidelne. Plody sú veľké ťažké malvice žltej farby, intenzívne voňajúce. Netrpí chorobami ani škodcami. Plody sú vynikajúce na kompóty a sušenie, vyrábajú sa z nich tiež sirupy, mušt a víno. Známe sú najmä jej odrody "Champion" a "Angerská".

menej-zame-05
Dula


Jarabina moravská sladkoplodá (Sorbus aucuparia subsp.moravica) - nároky a využitie má rovnaké ako arónia, vhodná je i do vyšších polôh. Je tiež významnou drevinou z estetického a krajinárskeho hľadiska. Známe sú aj mnohé jej krížence s inými druhmi, napr. sorboarónie.

menej-zame-12
Sorboarónia /Sorbus x Aronia/, odroda Granatina

Josta, Jocheline, Jochina (Ribes dinigrolaria) - sú to medzidruhové krížence čiernej ríbezle a egreša. Vyznačujú sa pravidelnou vysokou rodivosťou a malými nárokmi na prostredie. Vhodné sú tiež do vyšších polôh. Sú samoopelivé a takmer netrpia chorobami. Určené sú najmä na priamy konzum, ale tiež na spracovanie. Plody majú príjemnú, veľmi dobrú kyslastú chuť.

Kľukva (Oxycoccus palustris) - jedna z menej známych vresovištných rastlín. Rozširovaná je tiež pod názvom "Cranberry". Tvorí nízke poliehavé kry, ktoré prekrývajú postupne celý povrch pôdy. Plody sú malé červené bobule špecifickej chuti. Sú nenáročné na priestor, pestovanie a netrpia chorobami. Najlepšie sa im darí v zamokrenom prostredí. Vyrába sa z nich chutný kompót a džem.

klukva_odrody_pilgrim_na_zaciatku_dozrievania_plodov
Kľukva, odroda Pilgrim

Mišpuľa (Mespilus germanica) - nenáročná na pôdnoklimatické podmienky. Znáša aj ťažšie, vlhké a chladné pôdy, veľmi dobre rastie i v polotieni. Je samoopelivá a netrpí hubovými chorobami. Plody sa konzumujú zväčša až po prvých zimných mrazíkoch, kedy zmäknú a dostanú nasládlu chuť. Používajú sa prevažne na spracovanie, v kombinácii s iným ovocím.

menej-zame-06 menej-zame-07
Mišpuľa, detail kvetu a zarodený strom v tvare štíhle vreteno

Moruša čierna, M.biela (Morus nigra, M.alba) - vyžaduje teplé oblasti. Významná je ako medonosná rastlina. Vo veľkých záhradách alebo v prírode tvorí krásne solitéry. Z jedného stromu sa získava 70 - 100 kg plodov. Vhodné na priamy konzum a na výrobu štiav, kompótov, sirupov.

menej-zame-08
Moruša čierna


Rakytník rešetliakový (Hippophaë rhamnoides) - veľmi dobre rastie aj v oblastiach so silným znečistením vzduchu. Znáša dobre sucho a nízke teploty. Rodivosť je vysoká a pravidelná. Takmer vôbec netrpí chorobami a škodcami. Plody sú drobné, používané najmä na spracovanie, a to samotne, alebo s iným ovocím. Cenený je najmä pre vysoký obsah vitaminu C a karoténu. Významný je tiež z estetického a krajinotvorného hľadiska.

Ruža plodová (Rosa villosa) - u nás je známa najmä odroda "Karpatia". Nenáročná na pôdnoklimatické podmienky, významná z estetického a krajinotvorného hľadiska. Plody majú veľmi vysokú hladinu vitamínu C (až 1200 mg%), karoténu, cukrov a sušiny. Netrpí hubovými chorobami. Využitie je najmä v potravinárstve a liečiteľstve.

Zemolez kamčatský (Lonicera kamtschatica) - ľudovo nazývaný tiež kamčatské čučoriedky. Vyniká najmä skorosťou, jeho plody vynikajúcej chuti, intenzívne farbiace dozrievajú už v máji a spestrujú tak jedálniček. Na pestovanie a pôdnoklimatické podmienky je nenáročný, znáša mrazy aj dočasné sucho. Vhodný do každej záhrady. Pre dokonalé opelenie sa doporučuje výsadba aspoň dvoch kusov.

menej-zame-13


Ing. Marián Komžík