Čučoriedka nízka

Čučoriedka nízka

Pestovanie čučoriedok sa v posledných rokoch stalo u záhradkárov obľúbenou činnosťou. Vynikajúca chuť plodov, vysoká nutričná hodnota plodov, ale i dostupnosť výsadbového materiálu boli hlavnými príčinami ich rozšírenia. Zarytých záhradkárov neodradili od pestovania tejto atraktívnej ovocnej dreviny ani jej vysoké nároky na pôdu, nakoľko čučoriedky pre svoj rast vyžadujú kyslý substrát s dostatočným množstvom organickej hmoty. Máloktorý záhradkár však vie o existencii čučoriedky nízkej – druhu, ktorý možno pestovať nielen na záhradách, ale tiež v mestách na terasách a balkónoch.

cucoriedka_nizka


Čučoriedka nízka /Vaccinum corymbosum x Vaccinum angustifolium/ vznikla ako medzidruhový kríženec čučoriedky vysokej a čučoriedky úzkolistej. Čučoriedka vysoká je známa pod názvom záhradná čučoriedka, resp. kanadská čučoriedka. Je známe veľké množstvo odrôd, z ktorých sa niekoľko desiatok pestuje bežne i u nás. Medzi najznámejšie patria napríklad „Bluecrop“, „Patriot“, „Darrow“, „Sunrise“, „Bluegold“, „Bluetta“, „Northland“ a i. Čučoriedka úzkolistá je neveľký ker s úzkymi listami, pochádzajúca zo severovýchodnej časti Spojených štátov amerických a Kanady. Plody má modrej farby, veľkosti v priemere 6 mm, veľmi dobrej chuti.

cucoriedka_nizka3plody_cucoriedky_nizkej_sa_velkostou_plodov_vyrovnaju_cucoriedke_vysokej

Čučoriedka nízka dorastá do veľkosti približne 1 m. Tvorí pomerne husté kry s listami užšími a menšími ako u čučoriedky vysokej. Plody sú atraktívnej modrej farby, menšie až stredne veľké, aromatické a veľmi chutné. Nároky má podobné ako jej materské rastliny. Pôdy vyžaduje výživné, s dostatkom organickej hmoty. Oproti čučoriedke vysokej je však o niečo viac tolerantná na vyššie pH pôdy ako aj na ťažšie pôdy. Vhodná je najmä pre pestovanie v záhradách, vďaka nižšiemu vzrastu sa však môže pestovať i v nádobách, napríklad aj na balkónoch. Je vysoko úrodná.

Pri pestovaní na plantážach sa sadí hustejšie ako čučoriedka vysoká. Táto intenzifikácia v kombinácii s vysokými úrodami z kra je predpokladom zaujímavých vysokých úrod, čím sa stáva atraktívnou aj pre veľkopestovateľov. Plody sú vhodné najmä na priamu konzumáciu, kompótovanie, mrazenie, na výrobu džemov, niektoré odrody sa tiež dobre skladujú v chladiarniach. Známych je niekoľko odrôd, z ktorých najpestovanejšie a najdostupnejšie sú odrody „Putte“, „Emil“, „North Country“ a „Northblue“.

cucoriedka_nizka_v_plnej_rodivosti


Putte

Odroda vznikla z prirodzeného kríženia čučoriedky vysokej a úzkolistej. Vyselektovali ju v roku 1986 vo Švédsku z výsevov semien pochádzajúcich z Minnesoty v USA. Kry majú vzpriamený rast, dorastajú do výšky 60 – 70 cm. Vyznačujú sa vysokou odolnosťou voči mrazom a to aj počas tuhej zimy bez snehu. Plody sú sladké, veľmi aromatické, tmavej farby so slabým modrastým voskovým oinovatením. Sú väčšie ako u divo rastúcich foriem, väčšia časť rastie v dlhých veľkých strapcoch. Dozrievajú na prelome júla a augusta. Úrody z dospelého kra sú 1 – 2 kg.

Emil

Odroda má podobný pôvod ako odroda Putte. Kry rastú silnejšie a vzpriamenejšie. Plody sú o niečo menšie, dozrievajú vo veľkých strapcoch. Termín dozrievania, kvalita plodov, chuť a farba sú porovnateľné s odrodou Putte. Takisto sú rovnako aromatické a chutné.

North Country

Odroda bola vyšľachtená na Univerzite v Minnesote v roku 1986. Kry dorastajú do veľkosti 45 – 60 cm. Sú vysoko tolerantné na niektoré pôdne choroby. Listy sú úzke, v jeseni sa sfarbujú intenzívne do červena. Vyznačuje sa tiež vysokou odolnosťou proti mrazom, rastliny znášajú mrazy až – 40 oC. Plody sú veľkosti 10 – 11 mm, aromatické, veľmi chutné. Úrody z dospelého kra sa pohybujú od 1 do 2,5 kg.

Northblue

Odroda má rovnaký pôvod ako odroda North Country. Kry dorastajú do veľkosti 60 až 120 cm. Odroda je viac tolerantná na niektoré pôdne choroby. Odolnosť na mrazy je veľmi vysoká, znáša mrazy až – 42 oC. Plody sú tmavomodrej farby, veľkosti 12,5 mm. Dosahuje vysoké úrody, dospelý ker plodí ročne 1,5 až 3,5 kg ovocia. Plody sa veľmi dobre skladujú v chladiarniach.

zarodena_cucoriedka_nizka_v_plnej_zrelosti_pred_zberom


Ing. Marián Komžík