Pestovanie a odrodová skladba ázijských hrušiek

Pestovanie a odrodová skladba ázijských hrušiek

           Ázijské hrušky /patriace prevažne k druhu Pyrus pyrifolia/ patri medzi exotické ovocie, ktoré možno bez problémov pestovať aj u nás. I keď literatúra uvádza ich slabšiu mrazuodolnosť a odporúča ich pestovanie iba v najteplejších polohách, skúsenosti nás presviedčajú o opaku. Nitra, Prievidza, Žilina či Prešov, to všetko sú lokality odkiaľ máme potvrdené bezproblémové pestovanie tohto druhu. U mňa osobne do…

           Ázijské hrušky /patriace prevažne k druhu Pyrus pyrifolia/ patri medzi exotické ovocie, ktoré možno bez problémov pestovať aj u nás. I keď literatúra uvádza ich slabšiu mrazuodolnosť a odporúča ich pestovanie iba v najteplejších polohách, skúsenosti nás presviedčajú o opaku. Nitra, Prievidza, Žilina či Prešov, to všetko sú lokality odkiaľ máme potvrdené bezproblémové pestovanie tohto druhu. U mňa osobne dokonca skôr namrznú niektoré moderné odrody hrušiek so zvýšenou mrazuodolnosťou, pričom ázijské hrušky ostávajú bez poškodenia.

         Spoločným znakom väčšiny odrôd je guľatý až sploštený tvar plodov pripomínajúci jablko, vďaka čomu dostali aj ľudový názov „jablkohruška“. Väčšina záhradníckej verejnosti ich však pozná pod pomenovaním „nashi“. Na povrchu plodov sa nachádzajú viac či menej výrazné lenticely - charakteristický znak tohto druhu. Stromy rastú podobne ako naše domáce hrušky, rovnaká je tiež agrotechnika. Opisovať spôsob pestovania, tvarovania, výživy či rezu je v ich prípade úplne zbytočné – stačí dodržať všetky pravidlá pestovania hrušiek. Skôr by som sa zameral na fakty, prečo ázijské hrušky vôbec pestovať.

Atraktivita plodov – každého láka dopestovať si pre seba, prípadne ponúknuť na trh niečo nové, nie bežné a všedné. Ázijské hrušky touto komoditou určite sú. Väčšina ľudí ich už dlhšie pozná z hypermarketov, ich rozšírenie u nás je však stále veľmi malé a všetky ponúkané plody na pultoch sú z dovozu, prevažne z ázijských krajín. Vysoká je tiež variabilita plodov, či už vzhľadová alebo v náväznosti na termín dozrievania a tým zvyšuje pestovateľovi či zákazníkovi možnosť výberu.  

Chuť – je jednou zo základných faktorov pri výbere ovocných druhov či odrôd do záhrady alebo sadu. Ázijské hrušky sa vyznačujú zväčša vysoko šťavnatou, niekedy až vodnatou aromatickou dužinou. Pripomína naše pôvodné hrušky, je však akási exotickejšia.

Skorý vstup do rodivosti – napriek faktu, že ázijské hrušky nemajú afinitu s dulou a množia sa preto iba na hruškových semenáčoch je ich vstup do rodivosti prekvapivo rýchly. Už v prvom či druhom roku môžeme očakávať bohaté zakvitnutie.

Úrodnosť – je veľmi vysoká a pravidelná. Až tak, že stromy nevyhnutne potrebujú k dosiahnutiu plodov patričnej veľkosti silnú prebierku plodov. Výhodou je tiež, že nezvyknú alternovať a to ani pri ponechaní úrody bez prebierky plodov.

Tvarovanie – tvarujú sa rovnako ako hrušky, takže žiadne nové školenia či učebnice. Vyhovuje im akýkoľvek tvar využívaný pri hruškách. Napriek spomenutému používanému silno rastúcemu podpníku /hruškový semenáč/ sú stromy vysoko plastické a vhodné i do tvarov ako štíhle vreteno, či dokonca superštíhle vreteno. Keď je pri niektorých druhoch či odrodách problém dohnať stromy ku kvitnutiu, tu je paradoxne občas odlišná situácia – vďaka nadmernému kvitnutiu a rodivosti dochádza niekedy k slabšej tvorbe konárov. Preto treba občas zvoliť opatrenia podporujúce ich tvorbu.

Hospodárenie s vodou – vďaka hlbokému kolovitému koreňovému systému dokážu rastliny lepšie hospodáriť s vodou ako hrušky pestované na duli s plytkým koreňovým systémom, hlboký koreň dokáže čerpať vodu z väčších hĺbok. Napriek tomu sa pri intenzívnom pestovaní vo veľkovýrobe pre istotu odporúča aplikácia doplnkovej závlahy.

Zdravotné hľadisko - v našich podmienkach je zistená ich pomerne silná odolnosť voči chorobám a škodcom. Nevyžadujú takú ochranu ako naše pôvodné hrušky. Osobne som bol svedkom prípadu, kedy tri odrody ázijských hrušiek neboli ošetrené v priebehu roka ani jedným postrekom a na jeseň obraté plody boli bez akéhokoľvek poškodenia. Ich vysoká odolnosť ich predurčuje na ekologickú produkciu.

Ekonomické hľadisko – v neposlednom rade treba spomenúť samozrejme aj ekonomické hľadisko. Pokiaľ sa niekto rozhodne pre ich pestovanie v záhrade, môže sa tešiť na každoročnú bohatú úrodu atraktívnych a zdravotne nezávadných plodov. V prípade veľkovýroby treba myslieť samozrejme na efektivitu pestovania, na vstupy a výstupy. Vstupy si vie každý prerátať sám a vyššie uvedený text mu napovie, že nedosahujú  ani nákladovosť domácich hrušiek. Čo sa týka predajných cien, tak tie sa v hypermarketoch celoročne pohybujú v priemere od 9 do 25 Sk/kus (cca 120 – 200 g), čo činí 45 až 208 Sk/kg. Najvyššiu cenu na slovenskom trhu som postrehol 35 Sk/kus. Ostáva už len vyriešiť odbyt...

Pre tých, čo sa rozhodnú pre pestovanie vo väčšom a náhodou im zostane nezodbytovaná časť úrody ponúkam malý tip – kvas z ázijských hrušiek dosahuje výťažnosť 5 – 6%, čiže 5 až 6 /v závislosti od odrody a množstva prípadne dodaného cukru i viac/ litrov vysoko kvalitného a veľmi chutného domáceho destilátu.

Ak sa rozhodnete skúsiť pestovať tieto zaujímavé plodiny, ponúkame Vám prehľad najznámejších odrôd.

Odrody ázijských hrušiek sa vo všeobecnosti rozdeľujú na tri základné skupiny:

a) odrody s okrúhlymi alebo sploštenými plodmi a so zeleným až žltým sfarbením šupky,

b) odrody s okrúhlymi alebo sploštenými plodmi a s jemne až tmavo bronzovo sfarbenou šupkou,

c) odrody s plodmi hruškového tvaru a so zeleným až červenohnedým sfarbením šupky.


Skoré odrody /zber v priebehu júla a augusta/

- Ichiban Nashi – veľmi skoro dozrievajúca odroda. Plody sú veľké, hnedé. Šupka je tenká, náchylná na poškodenie pri zbere a balení. Zberajú sa v strede júla

- Shinsui – Vyznačuje sa silným rastom. Plody sú malé, vyrovnanej veľkosti, šupka je husto hrdzavá, pevná, bronzového sfarbenia. Dužina je jemná, aromatická, šťavnatá, veľmi dobrej chuti. Zberá sa v strede júla, skladovateľnosť je v dobrých podmienkach maximálne 4 týždne.

- Hakko – odroda slabého vzrastu. Plody sú strednej veľkosti, šupka je hladká, lesklá, žltozelená. Dužina je jemná, šťavnatá, sladká. Skladovateľnosť je 4 až 6 týždňov.

- Kosui – vytvára malé plody splošteného tvaru o hmotnosti do 100 g. Šupka je tenká, hrdzavá, svetlo bronzovej farby, s početnými lenticelami. Dužina je bielo-krémová, veľmi šťavnatá, menej pevná, jemná, sladká, veľmi aromatickej chuti. Zberá sa v polovici júla. Rast má silný. Je citlivý na roztoče, vyžaduje chemickú ochranu.

- Shinseiki – vytvára veľmi veľké, pevné, guľaté plody. Šupka je hladká, lesklá, žltozelenej farby. Dužina je jemná, málo aromatická. Skladovateľnosť je veľmi dobrá – cca 3 mesiace. Odroda sa vyznačuje silným rastom, je tiež veľmi dobrý opeľovač. Patrí medzi najperspektívnejšie odrody, nevýhodou je málo výrazná chuť.

- Hosui – plody sú veľmi veľké. Šupka je hrdzavá, tmavo bronzová. Dužina plodov je jemná, šťavnatá, aromaticky sladká, s malým obsahom kyselín. Dozrieva začiatkom augusta, skladovateľnosť je 4 až 6 týždňov. Rast je extrémne silný, vytvára divoké voľne rastúce koruny. Odroda je z japonského šľachtenia, je pomerne nová, veľmi populárna najmä v Japonsku a Kalifornii. Dosahuje vhodnú rovnováhu medzi chuťovými a pestovateľskými vlastnosťami.

- Tama – dozrieva koncom augusta až začiatkom septembra. Plody sú veľké, guľovité, o hmotnosti 150 – 200 g. šupka je žltá, v úplnej zrelosti zlatožltá, hladká, matná. Dužina je bielo-krémovej farby, sladkastej, slabo korenistej chuti, silno vodnatá. Skladovanie v chladiarni 8 – 12 týždňov.

- Kikusui – vytvára sploštené žlto-zelené plody strednej veľkosti, s tenkou šupkou. Chuť a vlastnosti dužiny sa vyrovnajú odrode Nijisseiki, veľkosť plodov je o niečo väčšia. Zberá sa v polovici augusta, niekedy je potrebné plody podtrhnúť. Skladuje sa výborne až do februára, nevýhodou je neatraktívne málo výrazné sfarbenie. Rast stromov je stredný.

- Yoinashi – tvorí veľké hnedé plody vynikajúcej chuti. Zberá sa v strede augusta, súčasne s odrodou Nijisseiki.

- Nijisseiki /syn.20th Century/ – najchutnejšia a najpopulárnejšia odroda v Japonsku a Kalifornii. Plody sú guľaté stredne veľké až veľké, atraktívne, rastúce v zhlukoch. Šupka hladká, lesklá, svetlej žlto-zelenej farby s malým počtom lenticel. Dužina je bielo-krémovej farby, pevná, chrumkavá, veľmi šťavnatá, sladko voňavá. Dozrieva v polovici augusta, plody sú náchylné na otlačenie pri zbere. Skladovateľnosť je veľmi dobrá – až 6 mesiacov. Rast je stredne silný. Je veľmi dobrý opeľovač. Ťažké je dosiahnuť rovnomernú veľkosť plodov, jej popularita však plne kompenzuje tento nedostatok. S podpníkom P. communis má zlú afinitu, preto je nevhodný, doporučujú sa podpníky P. betulaefolia, P. calleryana a P. serotina.

Stredne skoré odrody /zber v priebehu septembra/ 

- Punk Su – povrch plodu je svetlo hnedo-žltý, pokrytý výraznými lenticelami. Dozrieva koncom prvej dekády septembra. 

- Shinko – Rast odrody je zo začiatku silný, po nástupe do rodivosti slabý. Je veľmi úrodná a dobre sa tvaruje. Plody sú veľké, guľaté až nepatrne sploštené. Šupka je hrdzavá, tmavá, hnedo-zelenej až bronzovej farby, so stredným množstvom lenticel. Dužina je veľmi jemná, sladká, rozplývavej chuti. Vynikajúcu chuť dosahuje najmä v najteplejších oblastiach. Dozrieva v prvej dekáde septembra Skladovateľnosť je maximálne 2 mesiace. 

- Ya Li – populárna čínska odroda hruškovitého tvaru. Šupka je zelenej farby a je veľmi náchylná na otlačenie. Jej predaj sa preto uskutočňuje v špeciálnych mäkkých sieťkach. Kvitne veľmi skoro, preto vyžaduje v okolí opeľovača kvitnúceho v rovnakom období. Vhodným opeľovačom sú odrody Tsu Li a Seuri. Chuť je sladká a jemnejšia ako u ostatných odrôd. Pri správnej výžive a prebierke dokážu dosiahnuť plody hmotnosť až 280 – 340 g. Je najviac importovanou čínskou odrodou a poznáme ju aj z našich hypermarketov. Zberá sa na prelome augusta a septembra, skladuje sa do februára a po celú dobu skladovania si dokáže udržať zelenú farbu. Stromy sú veľmi produktívne, silno rastúce, vyhovuje im akýkoľvek hruškový podpník. Do rodivosti sa dostáva neskôr ako väčšina japonských odrôd. 

- Tsu Li – veľkoplodá odroda. Plody sú zelené, priemernej kvality. Zberáme ich v prvej polovici septembra, keď začíname cítiť začínajúcu mastnotu na povrchu šupky. Jej výhodou je dlhá doba skladovania (6 až 10 mesiacov). Dĺžkou doby skladovania sa zlepšuje aj kvalita plodov. Kvôli opeleniu musí byť vysadená spolu s odrodou Ya Li. 

- Man San Gil – plody sú stredne veľké, svetložltého sfarbenia. Šupka je pokrytá lenticelami nevýrazne. Plody dozrievajú koncom prvej dekády septembra. 

- Suisei – plody sú stredne veľké. Šupka hladká, lesklá, žltozelenej farby. Dužina je šťavnatá, málo aromatická. Skladovateľnosť je 8 až 10 týždňov. Stromy sú stredného vzrastu. 

- Chojuro – staršia odroda strácajúca popularitu. Plody sú ploché, pevné, hnedo-oranžovej farby, šupka má málo lenticel. Dužina je biela, šťavnatá, hrubozrnná, nasládla, jemne aromatická, veľmi dobrej chuti. Odroda je vysoko úrodná. Rastliny sú odolné voči chrastavitosti. Zberá sa v strede augusta na začiatku žlto-hnedého sfarbovania, plody sú náchylné na otlačenie a môžu sa skladovať až 5 mesiacov. 

- Niitaka – Plody sú veľmi veľké /charakteristická črta odrody/, pevné, o hmotnosti až 200 g. Šupka je matná, svetlo-bronzová. Dužina je pevná, veľmi šťavnatá, slabej sladko-korenistej chuti. Zber odrody je začiatkom septembra, skladuje sa cca 2 mesiace. Odroda je vysoko produktívna. Nevhodný je podpník P. communis, doporučuje sa používať P. betulaefolia. 

- Olympic – patrí k najsladších odrodám. Dužina je chrumkavá, šťavnatá, výrazne sladká. Plody sú veľké, okrúhleho tvaru. Šupka je oranžovej farby, husto posiata lenticelami. Zberá sa koncom septembra, doba skladovania je veľmi dlhá – 6 až 9 mesiacov. Výrazne sladkú chuť si udržiava počas celej doby skladovania.

Neskoré odrody /zber v priebehu októbra/ 
- Okusankichi – stará kórejsko-japonská odroda. Plody sú veľké, šupka hrdzavá, sýtej bronzovej farby, niekedy nezvykle pretiahnutého tvaru. Dužina je pevná, šťavnatá, sladkej ovocnej chuti. Zber je v prvej až druhej dekáde októbra, skladovateľnosť je 10 – 12 týždňov. Pri zbere dosahuje odroda iba priemernú chuť, tá sa však zlepšuje v priebehu skladovania. Rast stromov je silný. 

- Kumoi – veľmi neskorá odroda. Plody sú veľké s hrdzavou šupkou. Farba je svetlo bronzová až tmavo hnedá, stredne pokrytá lenticelami. Dužina jemná, jemne voňavá. Dozrieva v poslednej dekáde októbra, skladovateľnosť je 8 až 10 týždňov. Rast stromov je silný. 

- Dasui Li a Shin Li – nové hybridy s veľmi veľkými plodmi zeleno-žltej farby. zberajú sa koncom septembra až začiatkom októbra a uskladnené pri teplote 0oC vydržia až 6 mesiacov. Stromy rastú veľmi silno. Pre dobrú úrodu je dôležité v druhom a treťom roku obmedzovať rez na minimum, aby sa oslabil rast a podporila tvorba rodivých tŕňov a tým vstupu do rodivosti. Vyhovujú im najmä podpníky P. betulaefolia a P. communis. 

- Kunt Chant Chu – patrí medzi veľmi neskoré odrody. Plody sú stredne veľké až veľké, šupka je svetlo hnedej farby, so stredným množstvom lenticel. Dozrieva v poslednej dekáde októbra. 

- Sin Su – veľmi neskorá odroda, u nás ju doporučujeme pestovať iba v najteplejších oblastiach. Farba šupky je tmavá, hnedo-zelená, so stredným množstvom lenticel. Dozrieva okolo 20. októbra. 

- Large Korean – ako už hovorí samotný názov, ide o veľkoplodú kórejskú odrodu. Plody často dosahujú váhu blížiacu sa až k 1 kg. Napriek svojej masívnosti sú veľmi šťavnaté a majú výrazne sladkú a lahodnú chuť. Farba plodu je hnedá. 

        Ing. Marián Komžík