Na tomto webe používame súbory cookie, aby sme vám umožnili funkciu objednávania (funkčné cookies) a na analýzu návštěvnosti Google analytics (analytické cookies).

Pestujeme černice

Pestujeme černice

Pestovanie drobného ovocia je u záhradkárov veľmi obľúbenou činnosťou. Vyžaduje minimum priestoru, väčšina druhov a odrôd je úrodná a nenáročná na pôdu a klimatické podmienky, plody sú atraktívne, chutné, s vysokou nutričnou hodnotou a rôznorodým spracovaním. Nenájdete snáď ani jednu záhradu, kde by sa určitý druh zo skupiny drobného ovocia nenachádzal. Medzi najrozšírenejšie patria jahody, ríbezle, egreše a maliny, čoraz viac sa však začína rozširovať aj pestovanie černíc. Černice sú na pestovanie veľmi nenáročné a jeden či dva korene by nemali chýbať v žiadnej záhradke.

Na pôdu a polohu nemajú černice špeciálne nároky, mali by sme sa však vyhnúť polohám s výskytom pravidelných silných jarných mrazov, mrazovým kotlinám, rovnako ako aj pôdam zamokreným či príliš suchým. Pokiaľ máte možnosť, vyberte pre pestovanie polohu slnečnú. Korene černíc sú silno odolné voči mrazu, u výhonov a kvetných pukov je odolnosť rozdielna v závislosti od odrody. Optimálne pH pôdy je 6 – 6,5. Ako výsadbový materiál sa používajú jednoročné sadenice, zvyčajne v štandardných 9 cm kontajneroch. Kontajnerovaný materiál nám umožňuje vysádzať černice prakticky kedykoľvek, s výnimkou zimného obdobia s trvale premrznutou pôdou. Najčastejšie je však termín výsadby černíc, rovnako ako u iných ovocných druhov, v jesennom alebo jarnom období.

Pre výsadbu v záhrade vyberáme miesto s ohľadom na budúci rast a vývoj rastliny. Černica vytvára až 2 – 3 m dlhé výhony, ktoré je potrebné vyväzovať, preto ju sadíme ku plotom, múrom, altánkom alebo k opornej konštrukcii. Hĺbka výsadby je o pár centimetrov väčšia ako rástla rastlina v kontajneri. Pri pásovej výsadbe doporučujem  sadiť rastliny od seba 3 m, v prípade že máte opornú konštrukciu prispôsobenú na vertikálne pestovanie môže byť táto vzdialenosť 1 až 1,5 m. Na hnojenie a závlahu špeciálne nároky nemajú, v suchých rokoch je však potrebná doplnková závlaha v období dozrievania plodov.

Černice rastú veľmi bujne. Z jedného kra vie vyrásť 10 až 20 výhonov, ktoré treba pravidelne prerieďovať. Černice sú kry s dvojročným cyklom. To znamená, že tohoročné výhony zarodia v budúcom roku. Na tento fakt je potrebné myslieť pri pravidelnom reze. Ten vykonávame koncom zimy, kedy sú už opticky poznateľné prípadné škody spôsobené mrazom. V prvom rade odstránime z kra všetky poškodené a namrznuté výhony. Následne sa od bázy odstránia všetky vyrodené výhony. Po týchto úkonoch na kre ostanú už iba zdravé vlaňajšie letorasty, ktoré majú v danom roku zarodiť. Na plnú úrodu postačí ponechať 5 až 6 výhonov, preto vyberieme tie najsilnejšie, najperspektívnejšie či najlepšie umiestnené výhony a všetky ostatné odstránime. Poslednou fázou rezu je úprava týchto ponechaných výhonov. Tie už majú zvyčajne vyrastenú z pazúch listov druhú generáciu konárov. Hlavné výhony skrátime na 1,5 až 2 metre, sekundárne konáre skrátime za štvrtým až šiestym očkom /30-40 cm/. Takto upravené výhony vyviažeme k opore do požadovaného tvaru /vejárovo, kordón, palmeta, atď./. Rez môžeme čiastočne vykonávať už v letnom období, kedy sú už vyrastené nové letorasty. Tieto môžeme, v prípade ich väčšieho množstva, preriediť, aby neodčerpávali zbytočne vodu a živiny perspektívnejším výhonom.

Z chorôb a škodcov sa môžu objaviť hrdza, byľomor alebo krasoň ostružinový, či pleseň sivá spôsobujúca hnilobu plodov. Na choroby a škodcov však vo všeobecnosti nie sú černice zvlášť náchylné, preto sa v domácich podmienkach chemická ochrana prakticky nepoužíva. Skôr sa doporučujú preventívne opatrenia ako udržiavanie rastlín v dobrej kondícii, pravidelný a precízny rez a udržiavanie vzdušného a presvetleného porastu.

Zber plodov začína v lete a trvá cca 2 až 7 týždňov. Vykonáva sa ručne. Spracovanie plodov je veľmi univerzálne. Možno ich využiť na kompótovanie, mrazenie, výrobu džemov, marmelád, vína, sirupov, vynikajúce sú v čerstvom stave alebo ako súčasť koláčov či iných cukroviniek.

 
Výber odrôd:

Ako u každého ovocného druhu aj u černíc je paleta odrôd pomerne veľká. Z tých známejších spomeniem aspoň odrody Aurora, Black Satin, Delcada, Dirksen, Gazda, Čačanská beztŕnna, Hull, Jumbo, Loch Ness, Oregon, Orkan, Theodor Thornfree, Thornless Evergreen, Thornfree, zo starších odrôd sú to najmä Wilsonova skorá, Theodor Reimers, Lukrécia, Taylorova úrodná či Lavtonova. V okolitých krajinách sú bežne dostupné aj tzv. Loganberry, z najznámejších odrôd uvediem aspoň Bojsen. Loganberi a Njulongan. Z u nás zatiaľ nedostupných noviniek spomeniem japonskú červenoplodú černicu druhu Rubus phenocolasius, ktorá sa napríklad v Srbsku distribuuje pod názvom Crvena kupina. Nie všetky sú však vhodné pre pestovanie v našej oblasti, ale najmä výsadbový materiál nie každej odrody je bežne dostupný. Bližšie preto opíšme len tie najrozšírenejšie a najdostupnejšie.

Wilsonova skorá

Stará americká odroda, vyšľachtená pred vyše 150 rokmi. Vytvára stredne pevné výhony, husto pokryté tŕňmi, kry silno zahusťujú. Plody sú stredne veľké, priemernej hmotnosti 3,2 g, lesklé, čierne, tupo kužeľovitého tvaru. Chuť je sladká, jemne aromatická. Plody dozrievajú rovnomerne, neprezrievajú, zberové obdobie trvá 12 až 14 dní. V praxi sa už prakticky nepoužíva, nakoľko bola vytlačená novšími odrodami, veľa záhradkárov ju však stále pestuje a amatérsky rozmnožuje.

Thornfree

Pomerne nová americká odroda, silne rozširovaná u nás v posledných 20-tich rokoch. Rastliny majú rozložitý, stredne hustý habitus, výhony sú silné, dlhé až 4 metre, beztŕnne. Sekundárne konáre rozvetvujú zvyčajne až po prezimovaní. Plody sú veľké /až 5,3 g/, tupo kužeľovité až guľaté, lesklé, fialovo čierne. Chuť je sladkokyslá, aromatická, dobrá. Zber začína v polovici augusta, plody sa zberajú postupne asi 3 týždne. Rodivosť je vysoká, v rokoch bez silnejších mrazov pravidelná. Nevýhodou odrody je skon k namŕzaniu, čo dokáže v tuhých zimách zdecimovať takmer celú úrodu a to i napriek tomu, že odroda kvitne pomerne neskoro. Nevýhodou je tiež náchylnosť k hnilobe plodov a ťažšia oddeliteľnosť plodov od stopky.

Orkan

Pomerne nová a u nás len v posledných rokoch rozširovaná poľská odroda vyšľachtená vo výskumnom ústave v Brzezne. Vytvára kry silného vzrastu, nie však veľmi zahusťujúce. Výhony sú beztŕnne, dobre obrastajú sekundárnym obrastom a to najmä v terminálnej časti. Odporúča sa preto letorasty po dosiahnutí veľkosti 1,5 – 2 m skrátiť, aby sa podporila lepšia tvorba sekundárnych výhonov aj v bazálnej časti. Plody sú veľmi veľké /5,5 g/, podlhovasté, čierne, lesklé, aromatickej kyslastej chuti. Zber začína začiatkom augusta a trvá 6 až 7 týždňov. Úrodnosť je veľmi vysoká, vo vyšších oblastiach sa pre udržanie jej pravidelnosti odporúča zimná ochrana krov proti mrazom.

Gazda

Odroda má rovnaký pôvod ako odroda Orkan, vyšľachtená bola v roku 1985 vo výskumnom ústave v Brzezne. Vytvára silné výhony s malým množstvom nevýrazných tŕňov, zreteľnejšie tŕne sú však na listoch a stopkách. Sekundárny obrast je pomerne krátky, s rovnomerne rozmiestnenými súplodiami. Zber plodov začína začiatkom augusta a trvá asi 6 týždňov. Plody sú malej až strednej veľkosti /2,5 g/, čiernej farby so silnejším oinovatením, guľatého tvaru. Chuť plodov je veľmi dobrá. Výhodou odrody je silná odolnosť proti mrazom, rovnomerné dozrievanie a ľahká oddeliteľnosť plodov od stopky. Záhradkári ocenia tiež jednoduchý spôsob rozmnožovania koreňovými oddelkami.

Black Satin

Odroda vytvára výhony dlhé 2 až 3 metre, veľmi dobre odnožuje. Kvitne pomerne zavčasu, dozrieva v prvej polovici augusta. Je veľmi úrodná, úrody sa pohybujú v priemere od 4 do 6 kg z kra. Plody sú stredne veľké až veľké, guľatého tvaru a veľmi dobrej chuti. Cenená je najmä pre vysokú úrodnosť a dobrú chuť plodov.

Ing. Marián Komžík